Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: z php do worda
Forum PHP.pl > Forum > PHP
donpablo
Czy się da przenieść dane np. z bazy danych za pomocą php do worda??
Wiem że można to przenieść do exela w prosty sposób ale na temat jak przenieść to na worda nie wiem.
Wie ktoś może??
crash
Możesz uzyskać dostęp do Worda bezpośrednio z php za pomocą COM" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manuala
dr_bonzo
A nie wystarczy ci wygenerowanie zwyklego pliku tekstowego, ew. rtf-a i otworzenie go w wordzie?
SongoQ
Tylko ze jak to bedzie rtf to w porowanianiu do worda nie wszyskie rzeczy da sie zrobic. Formatowanie, tabeli i inne rzeczy.
dr_bonzo
Ok, tylko ze on te rzeczy chce z bazy pobierac -- to nawet nie doda tych upiekszaczy.
@donpablo: sprecyzuj pytanie: czy chodzi ci o wygenerowanie pliku, ktory otworzysz w wordzie czy
Cytat
using COM you can launch Microsoft Word, fill in a document template and save the result as a Word document and send it to a visitor of your web site.
--Manual
Diwi
No tak ale chyba chodzi jedynie o to aby przenieść tekst ? Chyba że potrzebne jakieś formatowanie, to spróbuj poszukać jakiejś klasy do robienia czegoś takiego na PhpClasses.org

Pozdrawiam
donpablo
dzięki za wszystkie odpowiedzi
chodzi mi o wyswietlenie danych w wordzie i exelu.Koleś zażyczył sobie żeby dane z bazy można było wyświetlać w tych edytorach. Jeśli chodzi o formatowanie to właściwie ma się to nadawać do druku. Poszperam jeszcze, pokombinuje ze stylami i coś z tego będzie. (chyba). Raczej skorzystam z com-a, sporo o tym opisów itp. itd

A jeszcze jedno...baza danych będzie dość spora, będzie na tym jechać około 15 userów jednocześnie. Mam z tej okazji jeszcze pytanie jak się sprawuje serwer MySQL przy jednoczesnym połączeniu z nim tych 15 userów?
SongoQ
Cytat
A jeszcze jedno...baza danych będzie dość spora, będzie na tym jechać około 15 userów jednocześnie. Mam z tej okazji jeszcze pytanie jak się sprawuje serwer MySQL przy jednoczesnym połączeniu z nim tych 15 userów?

Jak bardzo spora? Jesli nie bedzie zadnych zaawansowanych struktur tabel to MySQL jest ok, a jesli cos zaawansowanego i chcesz wykorzystac dobrodziejstwa (mechanizmy bazy danych) to polecam Postgresa, no chyba ze Twojego klienta stac na naprawde potezna bazke to wtedy ORACLE, ale do 15 userow troche nie oplacalne.
donpablo
To spoko bo już zaczynałem myśleć o Oracle ale jak by się klient dowiedział ile musi bulnąć to by mu wypadły ostanie trzy włosy z głowy. Normalnie to bym się nie zastanawiał ale sprawa pachnie sporym groszem i lepiej byc pewnym od razu niż potem przerabiać na łeb.
Dzieki raz jeszcze
SongoQ
Takie pytanko jesli zastanawiales sie nad ORACLE, to co to za projekt jest? Jak barrdzo baza skomplikowana ze chciales wykorzystac taka potege?? Bo nie sadze ze chciales ORACLE'a wykorzystac do skladowania danych, bo to sie wtedy mija z celem. Mozesz cos powiedziec na ten temat, bo sie strasznie zaciekawiłem.
donpablo
w skrócie to można to opisać tak:
jest firma która prowadzi nabór do pracy w Norwegii, Szwecji(taki przedstawiciel na skandynawie). Gromadzi dane wszystkich swoich pracowników oraz ludzi których wysyła tam na kontrakty. Zlicza dni pracy gościa którego wysyła lub wysłała z conajmniej 4 ostatnich lat. Utrzymuje stały kontakt z firmami ze skandynawii pobiera od nich dane plus opinie. Kolejna sprawa według mnie nie mająca sensu ale cóż. Chodzi o to że za każdy dzień firma wprowadza dane na temat: co ten pracownik robił tego dnia itp aby na tej podstawie otrzymać dane o wydajności. Oprócz tego liczba godzin i liczy wypłaty na podstawie aktualnego kursu euro. Pobiera też dane na temat wielkości podatku jaki ten pracownik musi zapłacić Norwegom. Na tej podstawie rozlicza go z norweskim fiskusem. Dodatkowo jeszcze tam różne informacje o kontach bankowych, osobach kontaktowych,zabezpieczeniach majątkowych. Dodatkowo na podstawie wszelikich danych o gościu ma zostać oceniony i ewentualnie skierowany na odpowiednie stanowisko np. platforma wiertnicza lub na praktyki(kursy zawodowe)
Generalnie nie będzie to duża baza pod względem liczby tabel ... ale będzie mnóstwo rekordów, tysiące może setki tysięcy. bo dane będą trzymać pare lat, min. 4-5 lat w tył
squid
Cytat(crashu @ 2005-07-06 17:21:35)
Możesz uzyskać dostęp do Worda bezpośrednio z php za pomocą COM" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manuala

Probowalem kiedys dostac sie do worda w ten sposob i powiem ze jest ciezko, przynajmniej bylo, moze cos przez 2 lata sie zmienilo winksmiley.jpg
SongoQ
@donpablo Wydaji mi sie ze Postgres bedzie odpowiednia bazka, ale pod warunkiem ze wykorzystasz wszyskie jego mozliwosci jak np funkcie, triggery itd. Odnosnie ORACLE to kwesiat pracodawcy, czy wylozy pieniadze na bazke czy nie, a cena nie jest mala. Jesli ze specyfikacji bedzie taki wymog to ok, a jesli nie to ja bym sie trzymal PG. MySQLa raczej nie - czemu? Tej bazie brakuje jeszcze kilku lat rozwoju poterznych mechanizmow.
Diwi
Hmm.. ale dlaczego nie MySQL ja rozumiem że PostgreSQL posiada funkcje których MySQL nie posiada ale do takiego projektu jak dla mnie MySQL jest wystarczający. No chyba że tutaj potrzeba mega wydajności to oczywiście PG jest lepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam
SongoQ
@Diwi Bardziej mi chodzilo o zabezpieczenie i uprawnienia do poszeczegolnych, np cos w rodzaju ze uprawnienia sa do widoku i grupa osob moze tylko czytaz np z widoku, nie uzywasz wtedy tak strasznie php i nawet jesli ktos by sie dostal to masz pewnosc ze do bazki raczej sie nie dostanie. To taki maly prosty przyklad. Inne np piszesz sobie funkcyjke ktora cos tam realizuje np przelicza, lepiej jest napisac po stronie bazki i tylko wywolywac w PHPie niz pisac takie cos w php, ktore liczy i liczy, a w tym przypadku jesli sa tam pensje to moge byc roznego rodzaju srednia, zaleznosci miedzy miesiacami itd. MySQL oczywiscie moze byc, kwestia co chcemy osiagnac stosujac taka a nie inna bazke.
Diwi
No cóż takie podejście też jest dobre. Jeżeli coś takiego jest potrzebnego to napewno wybrałbym PostgreSQL. Ale ja zawsze byłem zwolennikiem MySQL smile.gif

Pozdrawiam
Vir
Cytat(SongoQ @ 2005-07-06 17:44:43)
Tylko ze jak to bedzie rtf to w porowanianiu do worda nie wszyskie rzeczy da sie zrobic. Formatowanie, tabeli i inne rzeczy.

Można (prawie) wszystko smile.gif Kwestia tylko włożenia w to odpowiedniej pracy - czasami trzeba się pomęczyć winksmiley.jpg
http://php.pl/artykuly/pomysly_porady_i_su...anie_plikow_rtf
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14659

Pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.