Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: forumularze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
fazy
chcialbym pobrac z formularza imie i nazwisko w jednym polu. Tylko ze kazdy normalny czlowiek wpisze imie i nazwisko odzielnie. I problem jest w tym, ze wtedy do zmiennej mam przekazane tylko imie: np Jolanta K. to jako zmienna bedzie potem tlko Jolanta. Iniclajy oczywiscie przypdakowe...
kyno
eeeee nie rozumiem biggrin.gif aarambo.gif

Napisz to jeszcze raz...
zbig13
Mogłeś pokazać kod, który napisałeś. Byłoby łatwiej ocenić co masz źle. Zrobiłem u siebie coś takiego i działa normalnie (tzn. wyciąga z jednego pola w formularzu imie i nazwisko oddzielone spacją)
  1. <?php
  2.  
  3. if (isset($_POST['wyslij'])) {
  4. $osoba = $_POST['osobaForm'];
  5. echo $osoba;
  6. }
  7.  
  8. ?>

do tego formularz:
  1. <form method="post" action="form.php">
  2. <input type="text" name="osobaForm">
  3. <input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij">
  4. </form>
Guest
tzn, formularz wyglada np tak:
Kod
<FORM ACTION="formularze.php" METHOD="post">
<input type=text name=osoba>
<input type=submit>
</FORM>

a plik formularze.php
wyglada np tak:

Kod
<?
echo $osoba;
?>

Czyli prawie identycznie, jak w poscie powyzej.....
Ale tu nie dziala taka sprawa: jak wpisze Edward Guzikiewicz w to pole, to mi wyswietli tylko Edward:/ co doprowwadza mnie do frustracji:P
fazy
Wszystkich przepraszam za tego posta:P. Blad znalazlem. Ta wartosc $osoba miala sie pokazywac jako wartosc innego <input> a ja nie porobilem cudzyslowow, stad cale zamieszanie, boshe, drugi dzien nad tym glowkowalem:/ Tzn, nie myslcie ze ja jestem taki totalny losiek, ten formularz ma kilkanascie pol, chociarz dokladnie na wszystkihc ten sam blad..tongue.gif
zbig13
Na przyszłość używaj lepiej zmiennych superglobalnych przy pobieraniu danych z formularza, tzn. zamiast np. $osoba, pisz $_POST['osoba'], bo jak na serwerze będzie wyłączona opcja register_globals, to zmienna nie przyjmie takiej wartości jak powinna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.