Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obliczenia na dacie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zabuza
Cze all!!
Mam takie oto zapytanie w sql:
  1. SELECT *
  2. FROM baza WHERE (
  3. (
  4. `baza`.`Firma_ubezpieczeniowa` = "PZU"
  5. ) AND (
  6. `baza`.`Samochod_majatek` = "Samochod"
  7. ) AND (
  8. `baza`.`okres_ubezpieczeniowy_data` = DATE_SUB( DATE_SUB( CURDATE( ) , INTERVAL 7
  9. DAY ) , INTERVAL 1 YEAR )
  10. )
  11. ) AND (
  12. `baza`.`Raty` = "3"
  13. )
  14. LIMIT 0, 30

No mam problem w bazie mam okres ubezpiecznia w formie date. Chodzi mi o to aby to pytanie wypisywało mi rekordy na rok i 7 dni przed data aktualną. Przykałd: mamy date 30.07.2005 a data w rekordzie mam 23.07.2004 i wypisuje mi ten rekord ale juz nie chce mi wypisywac rekordu z data 23.06.2003 roku. Jestem żółtodziobem próbowałem wszystkiego czego umiem... a umiem nie wiele szukałem na forum ale nie umiem zbytnio zastosowac funkcji mktime. Z góry thx.
P.S. Muszę oddać prace na zaliczenie do 15.07.2005 r. więc prosze o szybką odpowiedz.
NuLL
Jaka wersja MySQL :?: Rozwiązań jest dużo.
zabuza
przepraszam! zapomniałem podac:

- MySQL 3.23.58
- php 4.3.9
- Apache 1.3.31

Coś nie coś już próbowałem... ale nadal mi się wywala to zapytanie
elessar
Kod
DATE_SUB( DATE_SUB( CURDATE( ) , INTERVAL 7
DAY ) , INTERVAL 1 YEAR )
To Ci zawsze podaje date o 7 dni i jeden rok mniejsza od aktualnej.

Teraz zeby wyciagnac date 23.06.2003 musialbys na serwerze zmienic date na 30.06.2004.

Chyba najlepiej zamiast CURDATE( ) wprowadzic date na ktora chcesz wykonac obliczenia.
zabuza
Wiem, że tak by było prościej ale ja muszi mi wyświetlać rekordy od daty aktualnej czyli curdate() smile.gif i o to sie rozchodzi żeby wyświetlało mi okresowo co rok na siedem dni od aktualnej daty.... jesli cos zagmatwalem oto moje gg: 4338912. THX!!

BIG THX dla wszystkich a specjalnie dla dart(ele) za nieocenioną pomoc exclamation.gif!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.