zdaję sobie sprawę że temat logowania juz wiele wiele razy poruszany był na forum - i z tego też względu ciężko sie doszukać właściwych odpowiedzi.
Przeszukałem sporo postów o logowaniu lecz nie znalazłem odpowiedzi na taki problem:
tworzę sobie chyba jeden z najprostszych systemów logowania do panelu administracyjnego:
użytkownik podaje login i hasło i jeśli dane są poprawne ( sprawdzam je z tymi z bazy danych) to automatycznie tworzone są zmienne sesji:
<?php $login = $_POST['login']; $haslo = $_POST['haslo']; $_SESSION['login'] = $login; $_SESSION['haslo'] = $haslo; ?>
Następnie w plikach tam gdzie jest to wymagane spawdzam istnienie zmiennych sesji aby dowiedzieć się czy użytkownik jest zalogowany.
I wszystko do tej pory jest ok. działa dobrze. Ale zastanawia mnie jedna rzecz z nazwami zmiennych sesji i z jej bezpieczeństwem:
wystarczy że napiszę sobie krótki skrypt i przy jego pomocy utworze zmienne sesji kolejno:
$_SESSION['login'] = $login;
$_SESSION['haslo'] = $haslo;
Wówczas bez problemu mogę dostać się na obszar administracyjny wcześniej wspomnianego systemu logowania.
Czy widzicie jakies rozwiazanie na to?? A moze ktoś już wcześniej miał na forum taki problem?
P.S. Jeszcz jedno. kiedyś na forum napotkałem się z tematem, w którym uzytkownicy podawali jakie ich zdaniem sa najlepsze rozwiąziania na logowanie. Niestety nie mogę teraz czegos podobnego wyszukać.
pozdrawiam i prosze o pomoc