Dobra, napisałem coś takiego:
<?
//script by Juri
$cytaty = array(1 => '...To co wiemy jest tylko kroplą, to czego nie wiemy, to cały ocean...', 2 => '...Są dwie rzeczy niezastąpione: wszechświat i ludzka głupota...', 3 => '...Liczba jest istotą wszystkich rzeczy...', 4 => 'Liczba jest istotą wszystkich rzeczy'); $losuj_cytaty = array_rand($cytaty); //umyślnie nie wpisuję drugiej wartości echo \"$losuj_cytaty\"; ?>
wszystko byłoby w porządku gdyby nie to że skrypt zwraca mi klucze, a mi zależy na wartościach ;(
jak zrobić by zwracane były wartości czyli cytaty?
WIEM!!
Po prostu trzeba:
<?php
$cytaty = array('...To co wiemy jest tylko kroplą, to czego nie wiemy, to cały ocean...' => '...To co wiemy jest tylko kroplą, to czego nie wiemy, to cały ocean...',);
?>
i tak dalej...
Dzięki Ociu za podpowiedź, Kolejna udana przygoda z php!
OSTATECZNY KOD generatora cytatów:<?
//script by Juri <dexter_m>
$cytaty = array('...To co wiemy jest tylko kroplą, to czego nie wiemy, to cały ocean...' => '...To co wiemy jest tylko kroplą, to czego nie wiemy, to cały ocean...', '...Są dwie rzeczy niezastąpione: wszechświat i ludzka głupota...' => '...Są dwie rzeczy niezastąpione: wszechświat i ludzka głupota...', '...Liczba jest istotą wszystkich rzeczy...' => '...Liczba jest istotą wszystkich rzeczy...', '...Doświadczenie to suma błędów jakie popełniliśmy w życiu...' => '...Doświadczenie to suma błędów jakie popełniliśmy w życiu...'); $losuj_cytaty = array_rand($cytaty); //umyślnie nie wpisuję drugiej wartości echo \"$losuj_cytaty\"; ?>