Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: formularz i POST
Forum PHP.pl > Forum > PHP
SaQ
Witam. Mam pewien problem
Otóż mam w formularzu pole
  1. <input type="text" name="autor" length="19">

przy pierwszym wydołaniu strony wyswietla się to co wyzej (bo $autor jest puste), natomiast przy sprawdzeniu wszystkich danych w formularzu ($autor = $_POST['autor']; itd) automatycznie znaki " i ' zamieniane sa na \" i \'.
Jesli ktoras z wymaganych zmiennych jest pusta, skrypt wyswietla ponownie formularz jednak dodaje "value" do znacznika input czyli:
  1. <?php
  2. <input type=&#092;"text\" name=\"autor\" length=\"19\" value=\"\".$autor.\"\">
  3. ?>

tak żeby przy ponownym otwarciu tej strony wpisane pola były juz wpisane, tylko puste te ktorych uzytkownik nie wypełnił. Wszystko działa do czasu kiedy chce w polu autor uzyć znaku ". Kledy wpisze np 'To jest " jakis tam" tekst' w formularzu pokazuje mi sie ten tekst razem ze znakami \' \". Chce je wywalic.. wiec dodaje do value stripslashes($autor).. wtedy przy pokazaniu tego tekstu ucina mi caly tekst od pierwszego znaku ". Dzieje sie tak dlatego, ze przy pierwszym wystapieniu " ten value się zamyka tzn:
<input type="text" name="autor" length="19" value="To jest " jakis tam" tekst"> .. wtedy zamyka znacznik wczesniej i ucina cały kawałek..
Czy da sie to jakos rozwiązać?
janek
spróbuj

1. <input type=\"text\" name=\"autor\" length=\"19\" value=\"<?=htmlspecialchars($autor)?>\">
  2. ?>
tsufu
ogolnie jest jeszcze fajna rzecz
php.net/manual/pl/function.stripslashes.php
dokladnie to cos bedzie zdejmowac slashe. aczkolwiek warto jeszcze popatrzec na wyzej wymieniana funkcje smile.gif
SaQ
Pomogło.. wielkie dzięki smile.gif

BTW: tak dla jasności.. przy dodawaniu do pola TEXT wartosci w "value" po przesłaniu jej przez POST (czyli z dodanymi juz slashami) trzeba wpisac np:
  1. <?php
  2.  
  3. <input type=&#092;"text\" length=\"20\" name=\"tytul2\" value=\"\".htmlspecialchars(stripslashes($wiersz['tytul'])).\"\">
  4.  
  5. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.