Witam.
Mam następujący problem.
Chcę zainstalować sobie moodla w firmie, żeby wszystko było dobrze muszę przeprowadzić instalację na serwerze. I teraz pojawia się problem.
W firmie są dwa serwery. Jeden (główny) na którym jest Win2000 oraz drugi na którym jest WinServerNT4.0 . Na pierwszym z nich nie dostałem zgody na instalację gdyż admini boją się, że może coś przestać działać po zainstalowaniu serwera Apache (pracuje tam MSSQL Server). Natomiast na drugim jest problem tej natury, że po tym jak postanowiłem zainstalować "pakiecik" EasyPhp, MySql instaluje się dobrze, jednak zaraz po instalacji pojawia się mi komunikat:
"Apache cannot be starter, Another Web Server use the Web port"
próbowałem zmienić domyślnie port na 81, ale nie pomogło.
Skanowałem porty ale wygląda na to, że port 81 sam w sobie jest wolny... zajęte porty to 111, 135, 139... ale wydaje mi się, że to wpływu specjalnie nie ma. Obawiam się że może to być wina WinServeraNT4.0 .
Myślałem o tym, żeby podłączyć się do bazy MySQL z innego komputera (dokładnie chodzi o ten pierwszy komputer na serwerze). Na pierwszym komputerze jest już serwer web'owy tak że spokojnie mógłbym przeprowadzić instalację, nie wiem jednak jak się podłączyć do bazy MySQL'a na drugim komputerze ? :/
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi/linki/rady z tym związane. Chyba, że ktoś jeszcze ma pomysł jak jednak uruchomić Apache'a na WinServerNT4.0