Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php5 + php4 = apache2
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
koskitos
vitam!
znacie jakichs kompletny artylkol, jak co po kolei zrobic, aby miec php 4 i 5 na jednym servie?

sorry, jezeli to jush bylo ale nie znalazlem tongue.gif
koskitos
Cytat(koskitos @ 2005-08-18 17:23:01)
(...) kompletny artylkol, jak co po kolei zrobic (...)

A tego nie było... nie moge sie polapac o co chodzi w tych topicach i co robic....

EDIT:
chcialem zainstalowac PHP4, ale coś mi nie wychodzi...

Nie mogę znaleźć pliku libmysql.dll w PHP4 (tzn. nie ma go tam)...

Co powinienem zrobic? Poprostu nie kopiowac go, czy cos zrobic z innym plikiem?
kirkor0
Zainstaluj php5 tongue.gif
koskitos
hehe, ja chce dwa na jednym servie... tongue.gif
Sh4dow
Nieobraz sie ale jesli wiesz cokolwiek o obiektowosci to chyba jestes swiadomy ze instalowanie php4 i php5 jest pozbawione sensu. Chyba ze jestes programista na zlecenia i musisz miec taka mozliwosc, ale w takim przypadku nie pytal bys jak zainstalowac apache i 2 razy php.
php5 od 4 nie rozni cie prawie niczym poza obiektowoscia wiec ... no wlasnie juz powiedzialem Rkingsmiley.png
koskitos
W zasadzie to jestem w trakcie nauki...

Ale to i tak nie rozwiazuje problemu... Mialem 4.3, ale nie wychodzi mi zainstalowanie php 4.4...

EDIT:
Poszlo, nie moglem wystartowac na porcie 88, puscilem oba na 80 i smiga!!! biggrin.gif
Sh4dow
jak to pusciles oba na porcie 80 ? zreszta jako drugi port http zazwyczaj sie uzywa 8080 a nie 88. Chociaz nie jest to jakis wymog.
A w sprawie nauki, to nie wiem czy wszyscy sie ze mna zgodza, ale zostaw php4 i wez php5. Rkingsmiley.png
koskitos
No i dlatego nie chcial wystartowac na 88 tongue.gif

Teraz mam oba na 80 - poprostu Listen 80 zostawilem na poczatku przed IfDefine i leci...
A oba service puszczam z Apache Monitora i jest SPOX!

Ale nawet jak dalem na 8080, to Apache startowal, ale nie dzialal: nie wyswietlal wogole localhost...

Jak mam na jednym porcie to nie wystartuje obu (wyswietli mi blad, dopiero jak zastopuje jeden, to drugi moze ruszyc)...
Sa jakies konsekfencje dzialania obu na jednym porcie?

... oki, bede sie uczyl na 5 biggrin.gif
FiDO
Cytat(koskitos @ 2005-08-19 15:00:10)
Sa jakies konsekfencje dzialania obu na jednym porcie?

Nie ma, bo nie ma takiej mozliwosci, zeby 2 rozne procesy nasluchiwaly na tym samym porcie, system na to nie pozwoli (slusznie zreszta). Tak wiec to, ze dzialaja Ci (w sensie chodzacych procesow) oba na tym samym wcale nie oznacza, ze one naprawde dzialaja..
marast78
ja mam dwa serwery i jeden z php 4 drugi z php 5, nie zajmuje to dużo miejsca a nie ma żadnych konfliktów, a poza tym w 10 min masz wszystko zrobione winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.