Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Poznikało...
Forum PHP.pl > Inne > Opinie, ogłoszenia, pytania > Forum
Cudi
Troche sie dziś zdenerwowałem, czytam posty, otworzyłem nowe okienko przeglądarki i wszedłem na dev.php.pl, sprawdzić czy są jakieś nowości. Wracam do tego okienka, a tu wszystkie oznaczenia nowych postów wcieło sad.gif I skąd mam teraz wiedzieć co już czytałem a czego nie ? sad.gif

Wydaje mi sie że ma to jakiś związek z tym że po otwarciu dev.php.pl została rozpoczęta nowa sesja...

Może mi ktoś wytłumaczyć co sie tak naprawde stało i czy da sie to naprawić ? (żeby nie było tego typu problemów w przyszłości) ?
DeyV
tamat na forum Opinie...
Sam chciałbym wiedzieć, jak to działa.
Może kiedyś się dowiem...
scanner
Cudi: jak tak mam zawsze w pracy. Nigdy nie widzę, czy są nowe posty - nie wiem czy to wina moje WinNT (a konfig zmieniałem ze 5 razy) czy może coś przez proxy (Squid) - wydaje mi sie, że zaawansowane cookie (a php.bb serializuje różne dziwne rzeczy w trzech chyba ciastkach) jest źle przesyłane i forum traktuje każde odwiedziny moje jako "oznacz wszystkie jako przeczytane" lub tez nie rozpoznaje mnie jako zalogowanego. Przyczym np. nieprzeczytane PW pokazuje dobrze.
Cudi
To phpBB jest oparte na secjach, ciastkach, czy na tym i na tym ? smile.gif
Seth
dev.php.pl jest polaczone z forum. Zadnej nowej sesji sie nie otwiera. Korzysta sie z tej co jest na forum. Byc moze to jakis blad po stronie przegladarki.
Fo
hmm ja mam ten sam problem (moj sys - xp+IE6) i po wejsciu na forum widze nowe posty... po czym odpowiem na jeden i juz nie widze tej reszty ktora byla nie przeczytana..... z logowaniem jest tez jakos dziwnie - wczesniej tak nie bylo - loguje sie poczym wywala mi blad ze sie nie zalogowalem poprawnie ... i wchodze sobie na storne glowna i patrze w aktywnych zarejestrowanych i co widze questionmark.gif aktywni : Fo.... przeciez mnie nie zalogowalo i nie moge pisac nic a forum.... wpuszcza mnie tylko poprawnie na forum kiedy mam zaznaczona opcje autologowania... inaczej (czyli bez zaznaczonej opcji auto)wyswietla mi sie ponownie formularz do logowania...

a ciekawa sprawa jest tez z archiwum nie wiem czy to tylko u mnie.... ale jak przegladam sobie posty wszystkie np. swoje i po jakims czasie klikania "nastepne" wywala mi - "Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów" klikam sobie poprzednie i tez mi wywala ten sam blad... 8O poprostu nie kumam...
Seth
Tez zauwazylem ten problem na XP. Na 2000 nie ma go, tak jak i w Operze i Netscape'ie pod XP. Problem jest wiec w IE pod XP.
KaMeLeOn
To bardzo dziwne o czym piszecie :?
Jeszcze nigdy mi się to nie zdarzyło...

Podstawowe pytanie:
Czy czytając forum otwieracie drugie okno, również na forum?
Cudi
Może zaczne od początku...

:arrow: Mam Winde 98 SE, używam MSIE 6.0
:arrow: nie mam problemów jeśli w międzyczasie w nowym oknie przeglądarki nie otworze strony dev.php.pl
:arrow: jeśli w między czasie w nowym oknie przeglądarki otworze ww. strone to po odświeżeniu wszystkie oznaczenia nowych postów znikają, tak jakbym zamknął strone z forum i ponownie na nią wszedł.
KaMeLeOn
Bo właśnie to robisz...
dev.php.pl jest częścią forum.php.pl i jeśli otworzysz nowe okno sesja jest resetowana...
Fo
czyli tak jakby sesja ktora zostala wywolana przy otworzeniu pierwszego okienka z forum ginela i zabierala ze soba wszystkie informacje ktore byly w niej zapisane (nieprzeczytane posty miedzy innymi) a otworzywszy nowe okienko to tak jakbys nawiazal nowa sesje - jestes pusty i masz wszystko przeczytane.... nie no ale tak chyba to nie dziala... :?:

edit : byles szybszy kameleon winksmiley.jpg to co pisze w swoim poscie tyczy sie otwarcia tego samego okienka forum nie dev.php.pl..
Fo
moze inaczej... bo to co wyzej to juz bez sensu : a jak wytlumaczyc mozna to ze mam nieprzeczytane posty 2 jeden w opinie a drugi w hydepark - i odpisze na ten w hydepark powracam na strone glowna i widze ze wszystkie sa przeczytane... bo pomaranczka z opinie znikla ...
KaMeLeOn
Jesli chodzi o forum to jest tak samo...

Jeśli otworzycie sobie drugie okno żeby poczytać inny topic sesja się zresetuje. Tak jakbyście zamkneli okno i otworzyli ponownie...
Jedyne rozwiązanie to przeczytanie wszystkich nowych postów w jednym oknie...

Update..... (do Fo)
Jeśli masz XP to Seth pisał że zauważył tam taki problem.
Wszystko co związane z sesją jest zapisane w COOKIE wiec należy dokładnie sprawdzić ustawienia przeglądarki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.