Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Obiektowe php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Molfer
Przez wakacje uczyłem się php i znam go już dość dobrze. Teraz chciałbym się nauczyć obiektowego php 5 i narazie idzie mi średnio. Czytam forum o obiektowym php i jednak jeszcze nie wiele z tego wiem, bo nie moge znaleść żadnych prostych przykładów. Ucząc się strukturalnego php mogłem przeglądać wiele prostych skryptów i patrzeć jak są zbudowane, a obiektowe to są tylko wielkie skrypty. Może ma ktoś jakąć księge gości czy prosty system newsow najlepiej żeby działało z mysql. Byłbym wdzięczny za jakieś przykłady.
outlawReg
Programowanie obiektowe nie jest takie złe, jak sie człowiek tyci go nauczy to już bedzie szedł dalej biggrin.gif
hwao
Hm, zalezy co nazywasz "kodem obiektowym", juz nie raz widzialem ludzi co uwazali ze go umieja, a jak widzialem ich kod to lapalem sie za glowe.

Pozatym, sam uwazam ze to nie jest "sposob kodowania" tylko "technika myslenia" i mysle ze mi narazie nie udalo sie tego opanowac...
kamiseq
y
no dobra ale tak na dobra sprawe to po co ci obiektowosc w php do prostych stron,

jak wszystko i obiektowosc wykorzystuje sie do czegos i w pewnych przypadkach nie ma sensu jej wykorzysytwac

popracuj sobie lepiej z c++ lub java to przynajmniej do czegos ta obiektowosc wykrzystasz. a potem przerzucenie sie na php to bedzie bulka z maslem!
Sh4dow
jak to kiedys, chyba scanner, powiedzial "Świat składa się z obiektów". Jak Hwao wyzej powiedzial to jest sposob myślenia.
Ty jestes obiektem i posiadasz jakies atrybuty, metody. masz jakis kolor wlosow, wzrost (atrybuty, przez innych zwane polami obiektu, kwestia nazwy), mozesz trakze sie poruszac z jakas predkoscia, mozesz ruszac rekami. rece oczywiscie tez moga byc obiektami ale po co rozdrabniac sie na czesci tongue.gif

a tutaj cos co pare osob moze pamietam, obiekt czlowieka przegladanij. Wiem ze ni jak ma sie to do pisania strony, ale jak zaskoczysz obiektowosc to przyklad staje sie dosc ciekawy smile.gif
Czlowiek OOP

a jest jeszcze cwiczenia z punktem ktore zadalem paru osoba do zrobienia i tak zajazyli oop.
zadaniem była klasa do obslugi punku w układzie wspołrzednych.
Obietem jest punkt, posiada on wlasciwosci X i Y jako wspolzedne, metody to przemieszczanie punktu, nadanie punktu startowego i odczyt aktualnego polozenia.

Zamiast podac ci gotowe rozwiazanie proponuje zebys sam sie zastanowil jak zrobic taka prosta klase smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.