Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wybieranie konkretnego rekordu z bazy ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Marta
Mam taki problem ...

Chciałabym dowiedzieć się jak mogę wywołać za pomocą <a href= ...> konkretny rekord z tabeli z bazy danych. Mam stworzony plik bazowy (baza.php), który pobiera dane z tabeli, a w tabeli ponad 90 rekordów i chciałabym aby po kliknięciu na różne hiperłącza za każdym razem odwoływał się do tego samego pliku(baza.php) lecz pobierał dane z innego rekordu (tylko jednego) ...
ActivePlayer
<a href= "baza.php?id=75">

1. <?php
  2.  
  3. $SQL = "SELECT * ... WHERE id = '".mysql_escape_string($_GET['id'])."' ...";
  4.  
  5. ?>
dr_bonzo
Pokaz strukture tabeli.
Kazdy rekord niech posiada wartosc ID (nowa kolumna-- jesli jej nie masz, autoincrement, primary key) po ktorym bedzi eidentyfikowany.

Potem:
baza?id=3
  1. SELECT *
  2. FROM tabela WHERE ID = $_GET[ 'id' ]

^^ to w skrocie -- musisz dodac sprawdzanie poprawnosci danych i ich istnienie ($_GET[ 'id' ]).
Gość_Marta
Mam tą kolumnę tylko że nie nazywa się id a nr ... już próbuję ... zobaczymy :-)

a jak sprawdzić istnienie danych ?
nospor
Cytat
a jak sprawdzić istnienie danych ?

Tak jak ci koledzy napisali. Jak ci zapytanie zwróci jakieś rekordy, to znaczy ze dane są biggrin.gif

pozatym odsyłam cię do przejrzenia forum. jest tu wiele przykładów na temat czego szukasz i nie ma sensu walić kolejnego topicu

tu masz bardziej zaawansowany przyklad:
-lista, edycja, dodawanie i usuwanie:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=22377

zamykam. zgloś się jak będziesz miała konkretny problem już z kodem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.