Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co zajmnie mniej pamięci
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
SHiP
Mam problem otóż chce zapisać współrzędne w bazie danych np 32,43 i zastanawiam sie jakiego rodzaju pola uzyć moge stworzyć dwa int(2) lub jedno char(5) i nie wiem co byłoby lepsze... A może coś jeszcze innego? Zakres współrzędnych to od 1 do 57(pierwsza współrzędna) oraz od 1 do 50(druga współrzędna) Liczy sie dla mnie szybkość działania (; Obliczenia matematyczne za pomoca bazy nie są dla mnie ważne...
nospor
zakres Twoich liczb zmiesci się w TINYINT. Zajmuje on jeden bajt.
DWa pola TINYINT = 2 bajty.
Jedno pole char(5) - 5 bajtów

Jeszcze jakieś pytania ? smile.gif
SongoQ
@nospor ladnie pieknie wytlumaczyl, dodam tylko ze w 2 polach bedzie problem z wyliczaniem itd, wszystko powinno byc w jednym polu (nie ma potrzeby rozbijania na skladowe)
nospor
he? Jaki problem z wyliczaniem? O czym ty mówisz? Nie kumam w czym widzisz problem

Przecież gdy bedzie w jednym polu wszystko to bedzie problem z wyliczaniem
SHiP
Cytat
@nospor ladnie pieknie wytlumaczyl, dodam tylko ze w 2 polach bedzie problem z wyliczaniem itd, wszystko powinno byc w jednym polu (nie ma potrzeby rozbijania na skladowe)

Cytat
Obliczenia matematyczne za pomoca bazy nie są dla mnie ważne...

Ktoś tutaj czegoś nie zauważył? tongue.gif A tak serio mógłbyś to rozwinać SongoQ?
SongoQ
Troche namieszalem, zle zrozumialem.

Myslalem ze chodzi Ci o typ float. A faktycznie obliczenia matematyczne lepiej jest robic na 2 polach, bo nie musimy rozdzielac.

Sorki za zle zrozumienie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.