Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: delete do dwóch tabel naraz
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
AIRSKY
mam dwie tabele
Kod
users
id_uzyt | login | ...

ogloszenia
id_ogloszenia | id_uzyt | ogloszenie | ...

chciałbym za pomoca jednego zapytania usunac jednego uzytkonika i wszystkie ogłoszenia z drugiej tabeli ktore zostały napisane przez tego uzytkownika

probowałem zrobic cos takiego
Kod
"DELETE FROM users as u , ogloszenia as o WHERE u.id_uzyt='".$nr_uzytkownika."' and o.id_uzyt='".$nr_uzytkownika."' "

jednak takie zapytania nie działa ,
cały czas wyskakuje blad składniowy , probowąłem to zpatyanie pisac na rozne sposoby jednak w zaden sposob mi to nie dziłą
prosz o pomoc
SongoQ
Mam taka uwage, do tabel nie powinno sie dawac AS w aliasach.
Kinool
mozesz uzyc typu InnoDB i kluczy obcych, sprawniejsze rozwiazanie, poniewaz baza jest bardziej "zrelacjonowana" smile.gif usuwajac usera jego ogloszenia beda automatycznie kasowane (jesli odpowiednio ustawisz klucze obce)

tak na marginesie to ostatnim czasy uzywam InnoDB w 90% przypadkow no chyba ze relacje sa na tyle male a liczy sie nieco wieksza wydajnosc smile.gif
SongoQ
Cytat
tak na marginesie to ostatnim czasy uzywam InnoDB w 90% przypadkow no chyba ze relacje sa na tyle male a liczy sie nieco wieksza wydajnosc

Szczerze mowiac to glupota jest nie uzywac InnoDB bo przeciez o to chodzi zeby byly relacje. Wtedy mozesz zapewnic prawidlowe powiazania w bazie danych.

Cytat
mozesz uzyc typu InnoDB i kluczy obcych

CASCADE (chyba w mysqlu takie cos jest)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.