Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mail z www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MarcinLogo
Witam ten temat przewijal sie juz wczesniej.
Obejrzalem tez wszystkie watki na forum z wyszukanym smtp i mail:)
Jako poczatkujacy programista prosilbym o pomoc.
Postawilem stronke na zakupionym serwerze zrobilem logowanie. Panel logujacy wysyla maila z potwierdzeniem. No i wlasnie tu pojawia sie problem.
Plik php.ini jest na serwerze tylko ze nie mam do niego dostepu fizycznie. ogladam go przez php.info. Ustawiania jakie tam mam to:
Kod
Directive -Local Value -Master Value
sendmail_from no value no value
sendmail_path /usr/sbin/sendmail -t -i /usr/sbin/sendmail -t -i
SMTP localhost localhost
smtp_port 25 25

Jak zmienic te wartosci i na co, maila mam na wp.pl. Nie wiem czy da sie w ogole wysylac maile przez wirtualną polske? Czy mozna warosc sendmail_from zmienic przez np. dodanie do kodu ini_set (sendmail_from, zzzz@w.pl)questionmark.gifquestionmark.gif
Kod ktory wysyla maila to:
  1. <?php
  2. $list, $email, $twoj_adres - są zadelkarowane wczesniej;
  3. mail($email, "Rejestracja", $list, "From: <$twoj_adres>");
  4.  
  5. ?>

Prosze o porady, znacie sie na tym wiec moze mi pomozecie. Moze kiedys i ja komus pomoge...
Sh4dow
jednym wyjsciem jest stworzenie wlasnych naglowkow do listu i jako opcjonalny parametr podac jes przy wysylanie tego. Jesli chodzi o naglowki listu to mozesz podejzec sobie naglowki w twoim programie pocztowym lub poszukac na necie.
Kod
Return-Path: (niepamietam dokladnie ale chyba to samo co Reply-to)
Delivered-To: (email adresata)
Subject: temat
Reply-To: (list z odpowiedzia do)
From: (od kogo)
To:  (do kogo)
Date: (data wedlug standardu iso chyba w php bylo to chyba tak date("D, d M Y G:i:s O"); )
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/html; charset="iso-8859-2" (kodowanie znakow )
Content-Transfer-Encoding: 8bit

to sa naglowki z mojego klienta smtp do wysylania maili. oddzielane zazwyczaj "\n\r" i ladujesz jako string.

Drugim rozwiazaniem jest wykozystanie klasy phpmailer. Powinienes ja znalesc na stronce phpclasses.org duzo wygodniejszy mi sie wydaje. Zycze powodzenia Rkingsmiley.png
zara
Cytat(MarcinLogo @ 2005-09-06 08:21:40)
Witam ten temat przewijal sie juz wczesniej.
Obejrzalem tez wszystkie watki na forum z wyszukanym smtp i mail:)
Jako poczatkujacy programista prosilbym o pomoc.
Postawilem stronke na zakupionym serwerze zrobilem logowanie. Panel logujacy wysyla maila z potwierdzeniem. No i wlasnie tu pojawia sie problem.
Plik php.ini jest na serwerze tylko ze nie mam do niego dostepu fizycznie. ogladam go przez php.info. Ustawiania jakie tam mam to:
Kod
Directive -Local Value -Master Value
sendmail_from no value no value
sendmail_path /usr/sbin/sendmail -t -i /usr/sbin/sendmail -t -i
SMTP localhost localhost
smtp_port 25 25

Jak zmienic te wartosci i na co, maila mam na wp.pl. Nie wiem czy da sie w ogole wysylac maile przez wirtualną polske? Czy mozna warosc sendmail_from zmienic przez np. dodanie do kodu ini_set (sendmail_from, zzzz@w.pl)questionmark.gifquestionmark.gif
Kod ktory wysyla maila to:
  1. <?php
  2. $list, $email, $twoj_adres - są zadelkarowane wczesniej;
  3. mail($email, "Rejestracja", $list, "From: <$twoj_adres>");
  4.  
  5. ?>

Prosze o porady, znacie sie na tym wiec moze mi pomozecie. Moze kiedys i ja komus pomoge...

cześć mam tem sam problem i juz się dowiedziłaem jak zmienić serwer smtp nie mając dostępu do php.ini.
robi się to za pomocą komendt ini_set(); i podajesz serwer lub port, tylko nie wiem jak z uwierytelnieniem sobie poradzić
pozdrawiam
MarcinLogo
Cytat(zara @ 2005-09-06 15:12:18)
cześć mam tem sam problem i juz się dowiedziłaem jak zmienić serwer smtp nie mając dostępu do php.ini.
robi się to za pomocą komendt  ini_set(); i podajesz serwer lub port, tylko nie wiem jak z uwierytelnieniem sobie poradzić
pozdrawiam

Jak zmieniasz serwer za pomocą ini_set() to zmiana ta jest na stale czy tylko chwilowa? Czy ini_set() wystarczy raz "zaaplikowac" czy trzeba go w kodzie umiejscowic go na stałe?
zara
Cytat(MarcinLogo @ 2005-09-06 20:09:36)
Jak zmieniasz serwer za pomocą ini_set() to zmiana ta jest na stale czy tylko chwilowa? Czy ini_set() wystarczy raz "zaaplikowac" czy trzeba go w kodzie umiejscowic go na stałe?

zmiana ta jest chwilowa.
musisz mieć ten wpis w kodzie ktury będzie wysyłał pocztę.
ta komenda ne wpisuje do php.ini tylko ją podmienia na czas wysłanie poczty
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.