Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: powiązania
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
SaMi
Witam mam mały problem mianowicie nie bardzo wiem jak zrobić coś takiego: mam 2 tabele np użytkownik i powiązania w tabeli użytkownik mam pole id które jest przydzielanie samoczynnie natomiast w tabeli powiązania user_id i global_id jak zrobić by podczas dodawnia nowego użytkownika dodało najpierw wszelkie dane do tabeli uzytkownik pobrane z formularza a następnie dodało do tabeli powiązania przydzielone chwile wcześniej id urzytkownika jako user_id. Z góry dziekuję i pozdrawiam.
TomASS
Szkoda, że nie stosujesz znaków interpunkcyjnych tongue.gif

Jeśli dodasz użytkownika do bazy danych UPDATEM to możesz zrobić:

1. <?php
  2.  
  3. $id_nowy_user = mysql_insert_id();
  4.  
  5. ?>

Funkcja ta zwraca identyfikator wygenerowany w polu AutoIncrement podczas wykonywania ostatniego zapytania.

To chyba o to chodziło.
SongoQ
Cytat
Jeśli dodasz użytkownika do bazy danych UPDATEM to możesz zrobić:

O ile wiem to dodawnie do bazy odbywa sie za pomoca polecenia INSERT INTO, tak jest w bazach danych wykorzystyjacych SQL (opracowany w 1970 przez dr Codda).
TomASS
Upsss.....miałem na myśli INSERTA i za wprowadzenie w błąd przepraszam. Dobrze, że ktoś czuwa smile.gif Jednakże nie zmienia to sesnu wypowiedzi smile.gif

--
Nie chcialem zeby to userow forum, wprowadzala w blad
SongoQ
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.