Czy zna ktoś funkcję w php która generowałaby losowy ciąg składający się z wybranych znaków (no w każdym razie z liter i cyfr) o zadanej długości??
nospor
8.09.2005, 10:17:32
manual to Twój przyjaciel: http://pl.php.net/rand są tam też przyklady odnosnie tego co szukasz
molecular
8.09.2005, 10:31:05
Wiem, wiem czytałem w manualu ale nie chodziło mi o generowanie liczb tylko ciągów dlatego na rand nie zwróciłem uwagi ale zrobiłem to trochę po swojemu i też działa:
Kod który przedtsawiles ma jedną wadę (jesli mozna nazwac to wadą). W wylosowanym ciągu nie powtórzy się żadna litera (co do wielkosci). Pozatym co jesli będzieez chial miec dłużsyz ciąg niż twoj zbiór znaków. Pozatym jesli chcesz mieć tylko ciąg z 6 znaków, to i tak trzeba przetasować cały twój zbiór znaków. Lepsza była metoda z mauala
molecular
8.09.2005, 12:02:44
Cytat(nospor @ 2005-09-08 09:33:50)
... Pozatym jesli chcesz mieć tylko ciąg z 6 znaków, to i tak trzeba przetasować cały twój zbiór znaków...
A czy do takiego przetasowania nie służy funkcja str_shuffle()?
nospor
8.09.2005, 12:03:57
Ta funkcja sluzy wlasnie do tego. Ale ty potrzebujesz tylko 6 znaków a tasujesz kilkadziesiąt. Chodzilo mi o wydajnosc
molecular
8.09.2005, 12:12:06
Aaaa no fakt :-) Więc szczerze dzięki za info - tylko że ja to robiłem tak naprawdę dla zabawy, takie logowanie na podstawie losowego kodu który wyświetla się na obrazku generowanym przez GD2 :-)
----edit---- Najpierw dostałaś kilka upomnień żebyś zaczął stosować bbCode. Teraz mamy Cię katować żebyć używał odpowiedniego? Popraw z [ code ] na [ php ]. ----edit 2---- No już lepiej. ~mike_mech
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.