Jestem raczej początkującym php'owcem, i poszerzając swoją wiedzę natrafiłem na pewien problem, którego w żaden znany mi sposób rozwiązać nie mogę. Problem ten brzmi...:
Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/uchciak/public_html/sesja/sesja.php on line 37
Tak więc zaglądam do kodu który naskrobałem i odczytuję:
<?php if($_POST['name']!='' && $_POST['pass']!='') { $command = "SELECT * FROM users WHERE name='".$_POST['name']."' AND pass='".$_POST['pass']."'"; ?>
Oczywiście linia 37 to ostatnia w tym fragmencie kodu. Kierowany doświadczeniem - krótkim bo krótkim ale lepszym niż jego brak, zastosowałem konstrukcję:
<?php ?>
Zaskoczenie moje wielkie bylo gdy w miejscu oczekiwanego komunikatu znalazłem... właśnie - nic. Dalej tylko ten Warning. Jak rozumiem funkcja mysql_error() zwróciła ciąg pusty. I to jest właśnie moment w którym mój mózg zaczyna skrzypieć bo za żadne skarby świata nie potrafię dojść do przyczyny.
Przetestowałem funkcję mysql_num_rows() na krótszym i o wiele prostszym przykładzie (korzystającym jednak z tych samych zmiennych, tej samej bazy i tego samego nawet zapytania) - i działa jak na dobrze napisany kod przystało.
Poprostu zgroza...
Pozdrawiam,
Gnomik
--
Poprawienie bbcode
SongoQ