Jestem nowy, mam nadzieje, że pomozecie mi rozwikłać problem nad którym siedzę już drugi dzień

Napisałem taki prosty skrypt, który zapisuje do bazy danych z formularza różne informcje wraz z podanymi datami. Potrzebuje zrobić skrypt, w którym będę mógł wypisać wszystkie informacje których data jest większa od aktualnej; takie których data jest równa aktualnej; oraz takie, których data jest mniejsza od aktualnej.
Próbowałem na wiele sposobów, obecny skrypt zrobiłem na zasadzie oddzielnych liczb dni, miesięcy oraz rok.
w bazie mysql wyglądało by to tak:
ID | NAZWA | DZIEN | MIES | ROK | KOMMENTARZ
-----------------------------------------------------------
przyczym ja zastosowałem zmienne $datadn - dzień; $datams - miesiąc; $datarok - rok;
Oto skrypt:
<? include('adminconfig.php'); $dane2="SELECT * FROM booking_nowe order by id"; if (($tdn == $wiersz2['datadn']) && ($tms == $wiersz2['datams']) && ($trok == $wiersz2['datarok'])) { } elseif (($tdn >= $wiersz2['datadn']) && ($tms >= $wiersz2['datams']) && ($trok >= $wiersz2['datarok'])){ if (($tdn <= $wiersz2['datadn']) && ($tms <= $wiersz2['datams']) && ($trok <= $wiersz2['datarok'])) { } } ?>
no mniejwięcej tak to napisałem. Wiem, że date łatwo można obliczyć poprzez zmiane jej na UNIXowy format poleceniem mktime(); lub time(); jednak dużo próbowałem, i nie mogłem nic wymodzić. Przykład:
<? include('dane.inc'); // Pobieram zmienne $mysql_select_db("wydarzenia"); $dane="SELECT * FROM wydarzenia"; $test=$wiersz['data']; // DN.MS.ROK do formatu UNIX'a } ?>
Tak to mniej więcej wyglądało. Kto pomorze