Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Siła hasła
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Koshin
Czy istnieją w php mechanizmy lub może ktoś zna funkcje już napisane, które sprawdzają siłe hasła, stopień jego skomplikowania lub coś podobnego. Chodzi po prostu, aby użytkownik nie wprowadzał haseł zbyt prostych do odgadniecia.
Spirit86
nie widziałem takiego gotowca, ale można coś takiego łatwo napisać, najlepiej w JS. Weź pod uwagę:
1) długość
2) podobieństwo z nickiem
3) powtarzanie liter
4) używanie cyfr
no to są główne założenia, jakie przychodzą mi do głowy smile.gif
mike
Cytat(Spirit86 @ 2005-09-16 13:38:30)
(...) najlepiej w JS.
Dlaczego najlepiej w JS :?:

Ja bym dodał:
5. Sprawdzanie czy hasło nie jest słowem ze słownika.
matid
IMO najlepiej korzystać jednocześnie z wersji w JS i w php.
Wersja w JS, która pozwoli mi zaimplementować prosty pasek postępu wskazujący siłę hasła i zmieniający się w momencie pisania oraz wersja w php, która odrzuci hasła zbyt słabe (np. gdy użytkownik ma wyłączony JS)
Pigula
6.czy nie jest dodana data albo bierzacy miesiac, jezeli masz wiekszy formularz (imie,nazwisko, imiona dzieci itp) sprawdzaj czy haslo nie powtarza sie z tym danymi.
7.najbardziej banalne czy nei sa to kolejne litery na klawiaturze lub kolejne cyfry tongue.gif
TomASS
Cytat(Pigula @ 2005-09-16 15:09:32)
7.najbardziej banalne czy nei sa to kolejne litery na klawiaturze lub kolejne cyfry tongue.gif

Noto to właśnie możesz mieć w słowniku. Samo php nie dostarcza nam funkcji do sprawdzania bezpieczeństwa hasła, jednak jest już stworzona odpowiednia klasa. Przyznam szczerze, że jeszcze jej nie używałem (narazie nie mam dostępu do swojego komputera przez min tydzień), ale z opisu wygląda, żę się może przydać. Nawet wygląda na to, że ma implementację słownika smile.gif

-------------------------------edit--------------------------
Dodam jeszcze, że z analizy kodu wygląda na to że ta klasa sprawdza hasła pod względem:
Cytat
"Based on the username",
"Very similar words",
"Both words are phonetically identical",
"Both words are phonetically identical if spoked in english",
"Password based on a dictionary word",
"Not enough characters",
"Only contains numbers"
Koshin
Tak, ta klasa jest właśnie tym czego szukałem. Jeszcze tylko słownik polski do tego dorobic, i przerobic hiszpańskie komunikaty na polskie i bedzie dobrze.
Dzieki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.