Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak założyć baze danych, co zrobić?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
mako241
Prosze o pomoc.
Mam konto hostingowe w darmowym serwisie www.haa.pl
Mam w nim możliwość założenia bazy danych. Znam się troche na php dlatego chciałem zainstalować i sprawdzić tam jeden skrypt, który jednak wymaga bazy danych.

W haa.pl mam do dyspozycji PHPMyAdmin. Bazy danych jeszcze zadnej nie zakładałem, a do zrobienia mam nastepujące rzeczy:

1. Create a MySQL database (i.e. phpauction), by typing the following from the
commnad line:
# mysqladmin -u root create phpauction

2. Populate the database using the dump file dump.sql contained in the "sql" directory
in the distribution:
# mysql -u root phpauction < dump.sql

może mnie ktoś pokierować co mam po kolei zrobić?
mhs
Cytat(mako241 @ 2005-09-28 23:44:39)

To co tutaj masz, to instrukcje, które powinieneś wykonać używając klienta mysql. Na serwerze to troszeczkę inaczej wygląda. Musisz założyć bazę danych (ze strony głównej phpmyadmina wybierz pozycję "Bazy danych", a następnie "Utwórz nową bazę danych " i utworz "phpauction". Nastepnie wybierz stworzona baze danych (po lewej stronie) wybierz zakładkę SQL przejdź do "lub Lokalizacja pliku tekstowego: " wskaż plik "dump.sql " i "wykonaj".

Pozdrawiam.
mako241
Cytat(mhs @ 2005-09-29 06:38:23)
Cytat(mako241 @ 2005-09-28 23:44:39)

To co tutaj masz, to instrukcje, które powinieneś wykonać używając klienta mysql. Na serwerze to troszeczkę inaczej wygląda. Musisz założyć bazę danych (ze strony głównej phpmyadmina wybierz pozycję "Bazy danych", a następnie "Utwórz nową bazę danych " i utworz "phpauction". Nastepnie wybierz stworzona baze danych (po lewej stronie) wybierz zakładkę SQL przejdź do "lub Lokalizacja pliku tekstowego: " wskaż plik "dump.sql " i "wykonaj".

Pozdrawiam.

wybrałem pozycję "Bazy danych", a następnie "Utwórz nową bazę danych " i utworzylem "phpauction".

wtedy wyskoczylo cos takiego:

Błąd
zapytanie SQL:

CREATE DATABASE `phpauction` ;

MySQL zwrócił komunikat:

#1044 - Access denied for user 'act18033'@'%' to database 'phpauction'

Co teraz mam zrobić?
mhs
Dany uzytkownik nie ma uprawnien do zakladania baz danych lub tez nie ma uprawnien by skorzystac z danej bazy danych.
TomASS
Jak się domyślam, to maż do zrobienia jakieś ćwiczenia do szkoły skoro musisz skorzystać z:
Kod

jeśli tak -> najprościej będzie jeśli ściągniejsz sobie na lokalny komputer AppServ (wpisz w szukaj a wyskoczy sporo adresów) - to pod Windowsa, lub FoxServ to pod Linuxa

jesli nie -> skoro masz dostęp do phpMyAdmina to zakładam, że już masz utworzoną bazę danych i nie musisz jej już zakładać.
mako241
Cytat(mhs @ 2005-09-29 20:58:59)
Dany uzytkownik nie ma uprawnien do zakladania baz danych lub tez nie ma uprawnien by skorzystac z danej bazy danych.

a jak to zmienić? wszystko jest standardowo ustawione. Po załezniu konta na haa.pl nic nie zmienialem. Prosze o dokladny opis.
sobstel
Cytat(mako241 @ 2005-09-30 15:36:46)
Cytat(mhs @ 2005-09-29 20:58:59)

a jak to zmienić? wszystko jest standardowo ustawione. Po załezniu konta na haa.pl nic nie zmienialem. Prosze o dokladny opis.

mhs juz wytlumaczyl dokladnie jak to zrobic, ale wyglada ze nie mozesz zalozyc bazy na haa.pl (najprawdopodobniej wiec masz juz tam zalozona baze i musisz wlasnie ją wybrac), wiec w takiej sytuacji nie pozostaje ci nic jak skontaktowac sie z administratorami haa.pl w tej sprawie. mozesz poszukac takze na ich forum http://forum.haa.pl/ , bądź zadać wlasnie tam swoje pytanie
mako241
Ok baza jest, i teraz chcialem wykonac drugi krok czyli ten z plikiem dump.sql i w trakcie wyswietlil mi sie nastepujący komunikat o błędzie:

Błąd
zapytanie SQL:

#
# Table structure for table 'bids'
#
CREATE TABLE bids(

auction varchar( 13 ) ,
bidder varchar( 13 ) ,
bid double( 16, 4 ) ,
WHEN timestamp( 14 ) ,
quantity int( 11 ) DEFAULT '0'
)
MySQL zwrócił komunikat:

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'when timestamp(14),
quantity int(11) DEFAULT '0'
)' at line 8
mhs
Nie jestem pewien, ale czy słowo WHEN w nazwie pola tabeli nie jest zastrzeżone i nie można go wykorzystywać? Po zmianie nazwy tego pola mysql bez żadnego sprzeciwu utwożył bazę tablę.
mako241
Czy jaki zmienie nazwe tego pola skrypt bedzie działał poprawnie?
mhs
Najprawdopodobniej nie będzie działał - chociaż nie są by ktoś popełnił tego rodzaju błąd i wprowadził w obieg z tego rodzaju błedem. Poszukaj coś na mysql.com o zastrzeżonych nazwach pól.
sobstel
Cytat(mako241 @ 2005-09-30 19:55:06)
CREATE TABLE bids(

auction varchar( 13 ) ,
bidder varchar( 13 ) ,
bid double( 16, 4 ) ,
WHEN timestamp( 14 ) ,
quantity int( 11 ) DEFAULT '0'
)
MySQL zwrócił komunikat:

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'when timestamp(14),
quantity int(11) DEFAULT '0'
)' at line 8

sprobuj when wziac pomiedzy znak ` tj. `when`
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.