Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nie ma rozszerzenia, ale jest :)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Fipaj
Czy to ja zgłupiałem?

(MySQL 4.1, Apache2, PHP5, Ubuntu)

Jednym słowem: rozszerzenie php5.0-mysql jest zainstalowane, ale go w phpinfo() nie widać. Oczywiście nie działa też mysql_connect i cała reszta :/

Zaraz się wkurzę i to ze źródeł zainstaluję. No ale przecież to powinno działać! (PS. Działało!)

PSS. Dobra, ja już na serio zgłupiałem. phpMyAdmin działa tongue.gif

Pozdrawiam,
Fipaj
mhs
sprawdź czy masz zainstalowana biblioteke mysql'a - sprawdz wywolujac phpinfo i czy jest tam mysql - to co pokazujesz to nie jest ta biblioteka

skoro phpmyadmin dziala to znaczy sie, ze powinienes miec zainstalowana biblioteke
Fipaj
Kod
additional .ini files parsed  /etc/php5.0/apache2/conf.d/100mbstring.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/200session.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/300openssl.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500bcmath.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500bz2.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500calendar.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500ctype.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500dio.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500ftp.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500gd.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500pgsql.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500soap.ini, /etc/php5.0/apache2/conf.d/500tidy.ini

Lista dodatkowych plików konfiguracyjnych...
Terminal:
Kod
fipaj@ubuntu:~$ sudo find / -name "500mysql.ini"
/etc/php5.0/conf.d/500mysql.ini
fipaj@ubuntu:~$

A co do bibliotek: mam z tym niezły bałagan, już chciałem reinstalować system :/
Zainstalowane pakiety mające w sobie ciąg "mysql":
Kod
libmysqlclient10 (wersja 3.23.coś)
libmysqlclient12 (wersja 4.0.23.coś)
libmysqlclient14 (wersja wersja 4.1.10)
mysql-client-4.1
mysql-common-4.1
mysl-server-4.1

Niezły bałagan tongue.gif
Mam zainstalowane biblioteki do różnych wersji mysql, ale nie mogę ich usunąć - wtedy każe też usuwać pakiety mysql-*-4.1.

A 4.1 mam dlatego, iż cała reszta nie działa: nie może znaleźć mysqld.sock smile.gif

Spróbuję dostarczyć jeszcze kilku informacji...

Wszystkie pliki rozszerzenia są na swoich miejscach! 500mysql.ini jest tam, gdzie cała reszta, mysql.so też! A więc rozszerzenie jest poprawnie zainstalowane.

Może trzeba coś ustawić w php.ini?? Jakoś "włączyć" to rozszerzenie?

Dobra, mam.

Błąd leży nie w php, ale MySQL.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.