Przekopałem już chyba wszystkie tematy, ale żaden nie rozwiązał mojego problemu, pomimo iż wydawałoby się że jest bardzo podobny do niektórych, a wręcz identyczny z innymi.

Otóż mamy:
MS Windows Server 2003
IIS 6.0
php 4.4.0
GD 2.0.28
MySql 4.1.14
phpMyAdmin 2.6.4-pl1
wszystkie ostatnie sprawne wersje tych zabawek ...

php działa super, do MySql'a łączę się przez konsolę bez problemu - jako root, czy nawet jako inny user

no a sprawa tyczy się phpMyAdmina
Kod
#1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
zgodnie z manualem MySql'a:
Kod
Error: 1251 SQLSTATE: 08004 (ER_NOT_SUPPORTED_AUTH_MODE)
Message: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
Message: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client
zgodnie z dokumentacją i Faq phpMyAdmina, dzieje się tak z powodu błędnego działania ISAPI w IIS:
Kod
[1.5] Using phpMyAdmin on IIS, I'm facing crashes and/or many error messages with the HTTP or advanced authentication mode.
This is a known problem with the php ISAPI filter: it's not so stable. Please use instead the cookie authentication mode.
This is a known problem with the php ISAPI filter: it's not so stable. Please use instead the cookie authentication mode.
Tak więc można zmienić ustawienie "auth_type" na "cookie" ale niestety to nie rozwiązuje problemu ...
Można też spróbować przestawić się z ISAPI na CGI/Fast CGI - w moim przypadku nie pomogło.
może coś pominąłem, ale najwyżej wyjdzie to w praniu ...
tak więc ... powodzenia w myśleniu i oczywiście wielkie dzięki za pomoc