Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IIS 6 + MySql + phpMyAdmin = Problem :(
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Nosfi
Witam

Przekopałem już chyba wszystkie tematy, ale żaden nie rozwiązał mojego problemu, pomimo iż wydawałoby się że jest bardzo podobny do niektórych, a wręcz identyczny z innymi. blink.gif

Otóż mamy:
MS Windows Server 2003
IIS 6.0
php 4.4.0
GD 2.0.28
MySql 4.1.14
phpMyAdmin 2.6.4-pl1

wszystkie ostatnie sprawne wersje tych zabawek ... guitar.gif

php działa super, do MySql'a łączę się przez konsolę bez problemu - jako root, czy nawet jako inny user worriedsmiley.gif

no a sprawa tyczy się phpMyAdmina
Kod
#1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client

zgodnie z manualem MySql'a:
Kod
Error: 1251 SQLSTATE: 08004 (ER_NOT_SUPPORTED_AUTH_MODE)
Message: Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client

zgodnie z dokumentacją i Faq phpMyAdmina, dzieje się tak z powodu błędnego działania ISAPI w IIS:
Kod
[1.5] Using phpMyAdmin on IIS, I'm facing crashes and/or many error messages with the HTTP or advanced authentication mode.
This is a known problem with the php ISAPI filter: it's not so stable. Please use instead the cookie authentication mode.

Tak więc można zmienić ustawienie "auth_type" na "cookie" ale niestety to nie rozwiązuje problemu ...
Można też spróbować przestawić się z ISAPI na CGI/Fast CGI - w moim przypadku nie pomogło.

może coś pominąłem, ale najwyżej wyjdzie to w praniu ...

tak więc ... powodzenia w myśleniu i oczywiście wielkie dzięki za pomoc winksmiley.jpg
mhs
Jest to spowodowane tym, że w wersji 4.1.x MySQL wprowadzili inny mechanizm autoryzacji niż był wcześniej. Używasz starej biblioteki mysql w php i nie możesz połączyć się z bazą danych. Każdy skrypt nie będzie mógł się połączyć - nie tylko phpMyAdmin. Zainstaluj php 5 gdzie jest nowsza biblioteka i będzie działać Ci wszystko w porządku.
revyag
Odnośnie tego:
Cytat
Kod
#1251 - Client does not support authentication protocol requested by server; consider upgrading MySQL client

u mnie rozwiązałem to updatując hasło w bazie mysql, w tabeli user (spod konsoli oczywiście):
  1. UPDATE user SET password=old_password('haslo') WHERE user='user';

następnie restart mysql'a i było ok.
Nosfi
No i pofruneło ...

Dzięki revyag ... zadziałało winksmiley.jpg

a co do PHP5 to zaraz będę walczył z odpaleniem go obok PHP4 biggrin.gif

Dla tych co będą mieli podobny problem zwracam uwagę na wykonanie RESTARTu usługi MySQL lub po porostu restart kompa dla mniej dociekliwych smile.gif

Pozdro ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.