Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zamiana koloru tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kony
W sumie mam tylko pytanie jak to zrobic.
Mam plik txt do ktorego dodawane sa linie
Na stronce po za zawartoscia pliku txt wyswietla mi sie ilosc dodanych linii do pliku (za pomocą count)
I teraz pytanie. Jak zrobic zebym wchodzac na strone, w momencie gdy zostana dodane dane do pliku, to zeby cyfra wyswietlajaca ilosc wpisow np wyswietlila sie na czerwono?
Jezeli od ostatniego mojego wejscia nic nie bylo dodane to zeby byla standardowo czarna.

Inaczej.

Ktos dodaje cos do pliku
Ja wchodze na strone i widze cyferke sumujaca linie z pliku na czerwono.
Wychodze z www
wchodze za jakis czas - nikt w tym czasie nic nie dodal - i ta cyfra jest standardowo czarna, no a jak dodal to wiadomo znowu jest czerwona.

Nie wiem jak to inaczej ujac tongue.gif
plis help - jak i z czym to sie je.

moze podam kod ktory zbiera informacje z pliku

1. <?php 
  2. $plik="cos/cos.dat";
  3. $tablica=file($plik); 
  4. $ile1=count(file($plik)); 
  5. echo "$ile1";
  6. ?>

No i chodzi o to zeby to $ile1 jak cos zostalo dodane to bylo czerwone a jak nie bylo dodane od ostatniej mojej wizyty na stronie to czarne.
konys
Nie przepadam ani za czerwonymi, ani za czarnymi, więc w kolorowanie będziesz się musiał pobawić sam biggrin.gif Co do rozróżniania, czy plik się zmienił - musisz ilość linii jakoś zapisywać. Zakładam, że nie masz dostępu do bazy danych, więc pozostaje wrzucenie tej wartości do pliku (tu użyję pliku o nazwie licznik.tmp):

1. <?php
  2.  $ile_ostatnio = ( file_exists('licznik.tmp') ) ? (int)file_get_contents('licznik.tmp') : 0;
  3.  $plik="cos/cos.dat";
  4.  $ile1=count(file($plik)); 
  5.  file_put_contents('licznik.tmp', $ile1);
  6.  if( $ile1 != $ile_ostatnio )
  7. echo ' Czerwone '.$ile1;
  8.  else
  9. echo ' Czarne '.$ile1;
  10. ?> 

A tak swoją drogą to podprowadziłeś mi nick'a mad.gif
yavaho
Przede wszystkim skrypt musi rozpoznac kto dodal ostatni tekst i kto chce miec wyswietlone to na czerwono. Jezeli sie logujesz na stronie to wtedy nie ma problemu. Mozesz uruchomic skrypt ktory zadziala tylko w przypadku gdy ty cos dodajesz i zapisze aktualna ilosc lini w pliku/bazie. Jezeli sie nie logujesz to skrypt musi rozpoznawac uzytkownikow po ciasteczku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.