Witam,
1. Czy moglby mi ktos przedstawic przyklad zapytania ktore by dodawalo badz aktualizowalo czy usuwalo rekordy w wiecej niz jednej tabeli.
np. mam w formularzu pola: pole1, pole2, pole3, pole4, pole5 i chcialbym aby odpowiednio pole1 i pole2 zostalo zapisane w tabeli tabela1, pole3 i pole4 w tabeli tabela2 oraz pole5 w tabeli tabela3. Tak dla formalnosci: w tabelach nazwy kolumn sa takie same jak nazwy pol ktorych dane maja byc dodane.
2. Jak powinno wygladac zapytanie, ktore by dodawalo mi do tabeli np. 10 rekordow. Formularz mialby wygladac np. tak:
1. | pole1 | pole2 | pole3 |
2. | pole4 | pole5 | pole6 |
3. | pole7 | pole8 | pole9 |
4. | pole10 | pole11 | pole12 |
5. | pole13 | pole14 | pole15 |
6. | pole16 | pole17 | pole18 |
7. | pole19 | pole20 | pole21 |
8. | pole22 | pole23 | pole24 |
I teraz po zatwierdzeniu formularza powinno sie dodac 8 rekordow do tabeli odpowiednio 1. rekord z pole1, pole2, pole3, 2. rekord z pole4, pole5, pole6 itd... poza tym oczywiscie pola pole1, pole4, pole7, pole10 itd maja sie znalezc w tej samej kolumnie. Analogicznie pozostale kolumny.
EDIT - Jeszcze jedno pytanie przyszlo mi do glowy:
3. Chcialbym aby skrypt sprawdzal czy wpisany w formularzu tekst znajdowal sie w tabeli tabela1 w kolumnie kolumna1, jesli tekst by byl to skrytp pracowal by dalej np. dodal dane do jakiejs tabeli, jesli zas tekst wpisany nie znajdowalby sie w tabeli to skrypt wyplul by blad i nie podja dalszej operacji.