Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nobody i Apache
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW > Apache
daves
Witam.

Spotkałem się z problemem braku dostępu do tworzenia katalogów i plików na serverku (shell). Nie mogę używać funkcji mkdir() ponieważ z poziomu www jestem jako 'Nobody' a nie jako właściciel konta czy katalogu.

Problem pewnie dałoby radę rozwiązać stawiając Apacha tylko z prawami dla mnie (bo z tego co wiem Apach musi być z prawami 'nobody' jeśli więcej osób używa danego serverka ).

Czy można tak skonfigurować apacha aby wszytko pozostało bez zmian ale abym miał prawa takie same jak mam na koncie a nie nobody na poziomie www?

A może można to jeszcze inaczej rozwiązać?

Pozdrawiam.
Dawid.
mike
Tak sobie myślę i myślę i wymyślić nie mogę dlaczego ktoś pisze o konfiguracj Apache'a na forum php Początkujący zamiast na forum Serwery WWW -> Apache :?:

No nic, w związku z tym że wymyślić nie mogę to przeniosę na Serwery WWW -> Apache tongue.gif
Kinool
w katalogu w ktrycm chesz zakladac katalogi dajesz prawa 777 lub user jakiego uzywasz nalezy do tej samej grupy co nobody (www) i wtedy dajesz prawa 770 co do twozenia plikow itp mozesz wykonach chown lub chmod do zmiany wlascicela, uprawnien
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.