witam
rozpoczynam przygode z bazami danych, troszke poznalem juz teorie ale moja wiedza sprowadza sie wciaz do stwierdzenia 'wiem ze dzwonia ale nie wiem w ktorym kosciele' w zwiazku z tym mam kilka pytan:
MySql
- czy kozystac z tej bazy moge w inny sposob niz tylko przy uzyciu jezyka php (chodzi mi o tworzenie aplikacji, jezeli tak to czy jest mozliwe napisanie takiej aplikacji np. w VisualBasicu czy VisualC)
- czy skladnia zapytan sql jest identyczna jak w przypadku innych serwerow baz danych np. ms sql server, oracle
- czy do komunikacji z takim serwerem bazy musze uzywac serwera HTTP
MS Sql Server lub Oracle
- czy moge kozystac z takiej bazy przy uzyciu jezyków: php, VisualBasic, VisualC
- czy funkcjonowanie takiego serwera opiera sie na tekiej samej zasadzie co MySQL tzn. serwer bazy zainstalowany jest jako aplikacja w systemie czy jest to system
- jezeli jest to aplikacja to jaki system polecacie pod MS sql 2005 i Oracla10g
- czy do komunikacji z takim serwerem bazy musze uzywac serwera HTTP
i ostatnie...
czy serwery baz danych takie jak: MySql, FireBird, MS Sql server i Oracle to to samo ?. oczywiscie abstrachujac od tego ze te dwa ostatnie sa komercyjne i posiadaja szeroko rozbudowane zaplecze aplikacji do wspomagania zazadzania baza oraz szereg innych uslug
pozdrawiam yalus