Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: roznica miedzy serwerami baz danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
yalus
witam
rozpoczynam przygode z bazami danych, troszke poznalem juz teorie ale moja wiedza sprowadza sie wciaz do stwierdzenia 'wiem ze dzwonia ale nie wiem w ktorym kosciele' w zwiazku z tym mam kilka pytan:

MySql
- czy kozystac z tej bazy moge w inny sposob niz tylko przy uzyciu jezyka php (chodzi mi o tworzenie aplikacji, jezeli tak to czy jest mozliwe napisanie takiej aplikacji np. w VisualBasicu czy VisualC)
- czy skladnia zapytan sql jest identyczna jak w przypadku innych serwerow baz danych np. ms sql server, oracle
- czy do komunikacji z takim serwerem bazy musze uzywac serwera HTTP

MS Sql Server lub Oracle
- czy moge kozystac z takiej bazy przy uzyciu jezyków: php, VisualBasic, VisualC
- czy funkcjonowanie takiego serwera opiera sie na tekiej samej zasadzie co MySQL tzn. serwer bazy zainstalowany jest jako aplikacja w systemie czy jest to system
- jezeli jest to aplikacja to jaki system polecacie pod MS sql 2005 i Oracla10g

i ostatnie...
czy serwery baz danych takie jak: MySql, FireBird, MS Sql server i Oracle to to samo ?. oczywiscie abstrachujac od tego ze te dwa ostatnie sa komercyjne i posiadaja szeroko rozbudowane zaplecze aplikacji do wspomagania zazadzania baza oraz szereg innych uslug

pozdrawiam yalus
SongoQ
Cytat
- czy kozystac z tej bazy moge w inny sposob niz tylko przy uzyciu jezyka php (chodzi mi o tworzenie aplikacji, jezeli tak to czy jest mozliwe napisanie takiej aplikacji np. w VisualBasicu czy VisualC)

Tak mozesz, sterownik pobierasz ze strony mysql.com i mozesz uzywac przez ADO.

Cytat
- czy skladnia zapytan sql jest identyczna jak w przypadku innych serwerow baz danych np. ms sql server, oracle

To zalezy co wykorzystujesz, SQL teoretycznie powinien byc ten sam ale w rzeczywistosci MySQL odbiega od standardu SQL. Bardzo duzo rzeczy brakuje sad.gif

Cytat

Nigdy tak nie bylo i nie bedzie. Odpowiedz tyczy sie tez do MSSQL i ORACLE

Cytat
- czy moge kozystac z takiej bazy przy uzyciu jezyków: php, VisualBasic, VisualC

Tak

Cytat
- czy funkcjonowanie takiego serwera opiera sie na tekiej samej zasadzie co MySQL tzn. serwer bazy zainstalowany jest jako aplikacja w systemie czy jest to system

Chyba chodzi Ci o system bazodanowy. Kazda baza jest oparta na jakims systemie. A to na czym idzie juz zalezy od SZBD.

Cytat
- jezeli jest to aplikacja to jaki system polecacie pod MS sql 2005 i Oracla10g

Pod MSSQL (hehe windows oczywiscie) najlepiej 2003 server
Pod ORACLE to chyba z tanich rozwiazan REDHAT

Cytat
czy serwery baz danych takie jak: MySql, FireBird, MS Sql server i Oracle to to samo ?

Wedlug jakich kryterii, mozna wiele porownywac ale zawsze zwyciezy ORACLE a za nim MSSQL no i zapomniales napisac o najlepszym z darmowych Postgresie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.