Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie złozone
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Lonas
okej
AxZx
napisz jasniej to szybciej dostaniesz odpowiedz, moze wogole dostaniesz jaka kolwiek odpowiedz smile.gif
mhs
Do końca nie wiem co masz na myśli, wydaje mi się jednak, że chcesz do danej faktury przypisać kolejną pozycję (produkt, usługę). Jeżeli tak, to wyświetlaniu danych z bazy danych skontruuj sobie mniej więcej następujący link: faktura_pozycja_dodaj.php?faktura_id=Twoje_Id. Wówczas w formularzu będziesz miał id faktury do jakiej należy dodać pozycję. Jeżeli chodzi o wyświetlenie danych z bazy danych to szukaj na forum, manualu i kursach.

Pozdrwiam.

PS. Następnym razem staraj się nie zapętlać tak pytań smile.gif
Lonas
O co chodzi :
Mam tabele: faktury, faktury_dane;

Dane kontrahenta z faktury zapisane są w tabeli faktury pod jakimś ID, pod tym samym ID są dodawane kolejne produkty,

Teraz chciałbym zrobić coś takiego:
Wyciągam sobie selectem dane z tabeli faktury, jakaś faktura ma np ID 4,
chciałbym żeby automatycznie to ID4 było linkiem, (zmienną ? ) po której nacisnieciu uruchomi się zapytanie do tabeli faktury_dane i wyciągnie produkty o ID4.

Coś podczytałem o utworzeniu tymczasowej tabeli ?
mhs
Cytat
po której nacisnieciu uruchomi się zapytanie do tabeli faktury_dane i wyciągnie produkty o ID4.

Czyli zapytanie najprawdopodbniej będzie wyglądać w sposób mniej więcej taki:
Cytat
SELECT * FROM faktury_dane WHERE ID = 4

gdzie ID jest kluczem obcym tabeli faktury

Cytat
chciałbym żeby automatycznie to ID4 było linkiem, (zmienną ? ) po której nacisnieciu uruchomi

To musisz przy wyświetleniu zawartości na stronie skontruować sobie odpowiedni link do odpowiedniego skryptu, który uruchomi to zapytanie.

PS.
Cytat
Dane kontrahenta z faktury zapisane są w tabeli faktury pod jakimś ID, pod tym samym ID są dodawane kolejne produkty,

Jeżeli dane o klientach przechowujesz w tabeli faktury to raczej to jest błąd przy projektowaniu bazy danych. Raczej powinieneś przechowywać dane o klientach w tabeli powiedzmy klienci.
Lonas
No okej to wiem ale chodzi o to żeby wyświetliły się wszytkie faktury id1 id2 id3.. itd i żeby każde było linkiem..

ps dane klienci są w osobnej tabeli, kontrahenci .. ale w czasie tworzenia faktury sa z niej pobierani i zapisywani do tabeli faktury
mhs
Cytat
No okej to wiem ale chodzi o to żeby wyświetliły się wszytkie faktury id1 id2 id3.. itd i żeby każde było linkiem

Okey, ale odpowiedz na pytanie czy umiesz pobrać z bazy danych wynik zapytania i wyświetlić go w przeglądarce?

Cytat
dane klienci są w osobnej tabeli, kontrahenci .. ale w czasie tworzenia faktury sa z niej pobierani i zapisywani do tabeli faktury

Rozumiem, ze do tabeli faktury pobierany jest tylko klucz głowny tabeli kontrahenci, zgadza się?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.