Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dziwny problem z połączeniem
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
babejsza
Witam,

właśnie "siłuje" się z bazą Microsoft SQL. Mam dziwny problem. To znaczy według wszystkich prawidłowości poniższy kod powinien normalnie działać. Niestety tak nie jest.

Oto kodzik:

1. <?php
  2. mssql_connect("xxx.xx.xx.x", "xx", "xxxxxx");
  3. mssql_select_db ("CDN_xxxxx");
  4.  
  5. $result = mssql_query("SELECT Acc_ParId FROM Konta WHERE Acc_AccId = 1");
  6. ?>

A oto Co mi wywala przeglądarka:

Kod
Warning: mssql_query() [function.mssql-query]: message: Invalid object name 'Konta'. (severity 16) in c:\usr\krasnal\www\MSSQL\index.php on line 5

Warning: mssql_query() [function.mssql-query]: Query failed in c:\usr\krasnal\www\MSSQL\index.php on line 5

Nie mam pojęcia dlaczego. Ogolnie z serwerem sie łączy, wybiera baze, ale tabeli już nie chce, chociaż wszystko jest poprawnie wpisane.
nospor
A czy użytkownik, ktorym sie logujesz do bazy ma prawo do czytania tej tabeli Konta? Bo gdy nie ma to taki komunikat mozesz dostawac.
babejsza
Tak użytkownik ma prawa.

Rozgryzłem o co chodzi. W sumie dziwna sprawa, może mi ktoś wytłumaczy o co chodzi.

tego czego brakowało do połaczenia z tabelą to zamiast

1. <?php
  2.  
  3. $result = mssql_query("SELECT * FROM Konta);
  4.  
  5. ?>

powinno być

1. <?php
  2.  
  3. $result = mssql_query("SELECT * FROM CDN.Konta);
  4.  
  5. ?>

Skąd to się bierze?? Doszedłem do tego dopiero tworząc zapytania w SQL Server Enterprise. Tyle że nawet w nim tabela nazywa się Konta, a nie CDN.Konta.

Dziwna sprawa smile.gif.
hesus
Wynika z tego, że Twoja baza danych nazywa się CDN a nie CDN_xxxxx. Wpisz łaściwą nazwę bazy danych w parametrze funkcji mssql_select_db.
babejsza
Baza na sto procent nazywa sie cdn_xxxxx, z reszta wszystkie bazy mają taki prefix smile.gif.

Zreszta skoro wpisując CDN_xxxxx łączę się z nią to o czymś świadczy winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.