Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wersja strony do wydruku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
tptk
Mam mały problem do rozwiązania, próbowałem poszukać na forum ale nie udało mi się znaleźć nic rozwiązującego mój problemik.

Chodzi o przygotowanie strony w wersji do druku (bez grafiki strony i w innych CSS-ach), tylko, że dane jakie mają być w ten sposób prezentowane są wynikiem działania funkcji , która przeprowadza analizę finansową na postawie informacji z bazy danych, przy wybranych parametrach...

Chodzi o jakiś sposób na ponowne wykorzystanie kodu wygenerowanego przez funkcję... jak to zrobić questionmark.gif

albo jakiś zupełnie inny pomysł....

Nie wchodzi w grę użycie CSS2 Media Types
mike
A co złego jest w CSS2 Media Types :?:
Przecież do właśnie takich rzeczy zostały stworzone.

Ale jeśli nie chcesz ich aż tak bardzo, to napisz sobie funkcje, która wygeneruje Ci widok bez styli, obrazków, ... tak jak sobie tego życzysz i daj wynik jej działania w pop-up'ie. Będziesz miał do wydruku.
tptk
Własnie chciałem uniknąć podawajania funcji, dlatego, ze jest dosc skomplikowana i w przypadku zmian (a to sa analizy finansowe) trzeba to bedzie robic w dwoch miejscach :-(

Funkcja generuje tabelkę wymiarów 7 na 12 pol, do czego wykonuje ok 290 zapytań do bazy i kilka razy wiecej operacji matematycznych :-(

myslalem nawet nad wykorzystaniem kodu html i jego obróbce, ale nie wiem, czy to nie bedzie kanal questionmark.gif

css2 odpada ze wzgledu na przegladarki i przyzwyczajenie userow do IE sad.gif
mike
Cytat(tptk @ 2005-12-04 20:15:34)
Własnie chciałem uniknąć podawajania funcji, dlatego, ze jest dosc skomplikowana i w przypadku zmian (a to sa analizy finansowe) trzeba to bedzie robic w dwoch miejscach :-(

Kłania się słaba znajomość projektowania tongue.gif

Robisz tak (w skrócie):
1. function getData() (analizuje dane i zwraca wynik w postaci tablicy)
2. function getView() (generuje na podstawie wyniku działania funkcji getData() widok na stronę)
3. function getViewToPrint() (generuje na podstawie wyniku działania funkcji getData() widok do druku)
jono
Generuj wynik w jakiejś formie i zapisuj tymczasowo, np. w sesji. I teraz napisz dwa parsery do wyniku - jeden będzie "Ładnie" wyświetlał, a drugi zrobi stronę do wydruku...

Kod
[FUNKCJA]

\/

[ZAPISANY WYNIK]       ->    [Wynik do wydruku na życzenie]

\/

[WYŚWIETLANIE]
ActivePlayer
btw.
Cytat
Funkcja generuje tabelkę wymiarów 7 na 12 pol, do czego wykonuje ok 290 zapytań do bazy i kilka razy wiecej operacji matematycznych :-(
masz zle zaprojektowaną bazę, lub zapytania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.