Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie czy wszystkie pola zostały zaznaczone.
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
piotrdd2
Mam 8 grup Radio Buttonów i mam mały problem.
Chodzi mi o to aby skrypt sprawdzał czy w każdej grupie został zaznaczony rbutton:
-jeśli w każdej grupie jest coś zaznaczone skrypt idzie dalej
-jeśli choć w jednej grupie nie zastał zaznaczony, pokazuje się tekst "zaznacz wszystkie pola" (lub cos w tym stylu) razem z buttonem odnoszącym się do poprawy.

Napisałem pewien skrypt, dość długi tongue.gif i mam pytanie czy jest coś krótszego?
[php:1:0d5d8d968f]<?
if( $R == "" )
{ echo( "Zaznacz wszstkie pola <input type=button onClick="java script:history.back()" value=POPRAW>");
exit;
}
if( $R1 == "" )
{ echo( "Zaznacz wszstkie pola <input type=button onClick="java script:history.back()" value=POPRAW>");
exit;
}
if( $R2== "" )
exit;
}
if( $R3 == "" )
exit;
}
if( $R4 == "" )
exit;
}
if( $R5== "" )
exit;
}
if( $R6 == "" )
exit;
}
if( $R7 == "" )
exit;
}
?> [/php:1:0d5d8d968f]
mateuszkrzeszowiec
Ano pewnie że można, za pomocą operatorów logicznych, tutaj użyj AND

czyli:
[php:1:449e5337cf]<?php
if($r=="" && $r1=="" && $r2=="" && $r3=="" && $r4=="")
{
//costam co ma sie zrobic
}
?>[/php:1:449e5337cf]

Możesz też próbować tak:
[php:1:449e5337cf]<?php
if($r && $r1 && $r2 && $r3 && $r4)
{
//costam co ma sie zrobic
}
?>[/php:1:449e5337cf]
Tylko że niestety nie wiem czy pusty string ma wartość zero czy nie. Więc trzeba to po prostu przetestować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.