Cytat(wolguy @ 2005-12-16 23:08:02)
Witam wszystkich,
mam taki problem: nie mogę utworzyć konta użytkownika i hasła w bazie mysql. Wszystko mi działa poprawnie, ale żeby podłączyć sie do bazy właśnie to jest wymagane. Nie mogę tego odnaleźć ani w PhpMyAdmin ani w manualu, nie wiem jakiego polecenia użyć.
Proszę o pomoc!
Robisz tak:
Wyciągasz na pulpit (robisz skrót) z katalogu gdzie jest zainstalowany mysql plik
mysql.exePrawy przycisk na skrócie / właściwości
Tam gdzie jest Target (Cel) --> powinno byc
C:\mysql\bin\mysql.exedopisujesz
C:\mysql\bin\mysql.exe -u roota jeśli masz ustawione hasło na root'a wpisujesz to samo tylko na końcu dodajesz:
C:\mysql\bin\mysql.exe -u root -pNaciskasz OK, uruchamiasz skrót. Jeśli nie ma hasła na root'a powinien uruchomić konsole, jeśli jest automatycznie zamknie okno, wtedy wpisujesz to wersję z
-p naciskasz OK i uruchamiasz raz jeszcze skrót. Tym razem w okienku wyskoczy zapytanie o hasło, podajesz hasło i jesteś w konsoli...
Jeżeli ktoś ustawił hasło a ty go nie znasz (lecz jesteś administratorem kompa) reinstalujesz MySQL i na samym początku zanim cokolwiek zrobisz uruchamiasz plik z cmd (pamiętaj o wpisaniu pełnej ścieżki "
mysql.exe -u root" wyskakuje konsola i wpisujesz:
UPDATE user SET
password=PASSWORD('nowe_hasło') WHERE user='root';Od tego momentu masz ustawione hasło na root'a.
Konta urzytkowników rób sobie w PHPMyAdmin.