Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: tworzenie konta użytkownika w mysql
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
wolguy
Witam wszystkich,

mam taki problem: nie mogę utworzyć konta użytkownika i hasła w bazie mysql. Wszystko mi działa poprawnie, ale żeby podłączyć sie do bazy właśnie to jest wymagane. Nie mogę tego odnaleźć ani w PhpMyAdmin ani w manualu, nie wiem jakiego polecenia użyć.

Proszę o pomoc!
mhs
Z graficznych narzedzi to mozesz wykorzystac MySQL Administrator gdzie w sposób prosty bez znajomości poleceń dokonasz tego co chcesz (na mysql.com znajdziesz). Ewentualnie odsylam do manula: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/acc...gement-sql.html
XhtmlProject
Cytat(wolguy @ 2005-12-16 23:08:02)
Witam wszystkich,

mam taki problem: nie mogę utworzyć konta użytkownika i hasła w bazie mysql. Wszystko mi działa poprawnie, ale żeby podłączyć sie do bazy właśnie to jest wymagane. Nie mogę tego odnaleźć ani w PhpMyAdmin ani w manualu, nie wiem jakiego polecenia użyć.

Proszę o pomoc!

Robisz tak:

Wyciągasz na pulpit (robisz skrót) z katalogu gdzie jest zainstalowany mysql plik

mysql.exe

Prawy przycisk na skrócie / właściwości

Tam gdzie jest Target (Cel) --> powinno byc

C:\mysql\bin\mysql.exe

dopisujesz

C:\mysql\bin\mysql.exe -u root

a jeśli masz ustawione hasło na root'a wpisujesz to samo tylko na końcu dodajesz:

C:\mysql\bin\mysql.exe -u root -p

Naciskasz OK, uruchamiasz skrót. Jeśli nie ma hasła na root'a powinien uruchomić konsole, jeśli jest automatycznie zamknie okno, wtedy wpisujesz to wersję z -p naciskasz OK i uruchamiasz raz jeszcze skrót. Tym razem w okienku wyskoczy zapytanie o hasło, podajesz hasło i jesteś w konsoli...

Jeżeli ktoś ustawił hasło a ty go nie znasz (lecz jesteś administratorem kompa) reinstalujesz MySQL i na samym początku zanim cokolwiek zrobisz uruchamiasz plik z cmd (pamiętaj o wpisaniu pełnej ścieżki "mysql.exe -u root" wyskakuje konsola i wpisujesz:

UPDATE user SET
password=PASSWORD('nowe_hasło') WHERE user='root';

Od tego momentu masz ustawione hasło na root'a.

Konta urzytkowników rób sobie w PHPMyAdmin.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.