Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak obliczyc userów online ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
beginner
Studjuję sesje. Jestem zachwycony ..tylko nie wiem jak policzyc zalogowanych userów. Zapisywać sesje do bazy ?....ale hmmmm...przeciez rzadko kto sie wylogowywuje. Prosze o podpowiedź. Dzięki smile.gif
strife
Witam,

Zapisuj aktualne sesje do bazy wraz z aktualnym czasem, następnie ustaw w skrypcie usuwanie rekordów np. sprzed 5 minut ... Osoba która się nie wyloguje będzie usuwana właśnie po określonym czasie. Poszukaj też na forum, o ile mnie pamięć nie myli trochę tego było..

Pozdrawiam!
beginner
Wielkie Dzięki spróbuje tak zrobić jak radzisz.
Na forum szukam juz....pare godzin.
Ciekawe czy jest jakis system który pozawala znalesz wszystkie sesje ?
To byloby super proste prawda ?
Pozdro smile.gif
strife
Kiedyś pisałem w algorytmach klasę na Ostatnią Akcję, możesz ją przerobić albo się na niej wzorować i wykonać taki skrypt. Ilość osób online otrzymasz poprzez zlicenie rekordów w tej tabeli z sesjami.

Pozdrawiam!
beginner
Pomysł jest super. Szczerze mówiąc nie wiedzialem jak kasowac rekordy dla nie isniejacych sesji ale ten fragment
  1. <?php
  2. function del_old($time)
  3. {
  4.  
  5. $czas = time()-$time;
  6. DELETE FROM action
  7. WHERE r_time < $czas
  8. ");
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  
  13. $session -> del_old(15);
  14. ?>

rozjaśnił mi w głowie. Na pewno cos wykombinuję na podstawie Twojego pomysłu tylko zamiast session_id uzyję $_SESSION[id] do ktorej zapisuje id uzytkownika otrzymanego z bazy po logowaniu i autoryzacji.
WIELKIE DZIEKI. Świątecznych Świąt i duzo nowych nowatorskich pomysłów w nowm 2006 Roku dla Ciebie. Dzięki BARDZO smile.gif Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.