Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Załamywanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Athlan
Znalazłem taki skrypt załamywania stron:

1. <?
  2. $podstron=ceil($wszystkich/$ile-1);
  3. if ($page>0) echo "<a href=wynik.php?page=".($page-1).">Poprzednia</a>"; else
  4. echo "Poprzednia";
  5. for($x=0;$x<=$podstron;$x++)
  6.  {
  7.  
  8. if ($x==$page) echo "[ ".($x+1)." ] "; else echo "<a href=wynik.php?page=$x>".($x+1)." </a>";
  9.  }
  10. if ($page<$podstron) echo "<a href=wynik.php?page=".($page+1).">Następna</a>";
  11. else echo "Następna";
  12.  
  13. ?>

Ale to daje takie efekt, np.
Kod
Poprzednia 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 Nasępna

A chciałbym takie coś:
Kod
Poprzednia 1 2 ... 6 [7] 8 ... 11 12 Nasępna

Wiem, że powinny być na to jakoś postawione pętle (z tego co Apo mówił), ale nie umiem sobie z tym poradzić.

Macie jakieś rozwiązanie :?: (na google szukałem i na tym forum, ale nic sadsmiley02.gif )
ennics
stronicowanie
Athlan
Hmmm szukałem, ale nie zabardzo takie coś jest. Znajduję ciągle stronnicowanie podobne do mojego (jeżeli znajduję, bo na tym forum zazwyczaj reply to "poszukaj sobie", a jak szukasz to więcej pytań znajdujesz)

Mam takie wylistowywanie plików z katalogu:

1. <?
  2. echo'<table cellpadding="0" cellspacing="1" width="100%">
  3.  
  4. $img_dir = opendir($dir);
  5. $i = 0;
  6. while ($file = readdir($img_dir))
  7. {
  8. if ($file != ".." and $file != "." and is_file($dir."/".$file))
  9. {
  10. if( $i%2 != 0 ){ $bg = ''; }
  11. else{ $bg = 'bgcolor="#F7F7F7"'; }
  12. echo'<tr '.$bg.'><td><a href="?action=show&name='.$file.'" class="topmenulnk">'.$file.'</a></td></tr>';
  13. }
  14. }
  15. echo'</table>';
  16. }
  17. ?>

o i chciałbym na to nałożyć stronnicowane (omawiane w poście #1). Jak mam to zrobić :?:
ennics
Cytat
bo na tym forum zazwyczaj reply to "poszukaj sobie"

moim skromnym zdaniem nad takimi replayami przeważają nowe topiki
w stylu "mam takie coś, a chciałbym takie coś" vel "napiszcie mi skrypt"
Athlan
Może trochę nie na temat, ale jak szukam czegoś, to znajduję kolejne pytania i co ciekawe... BEZ ROZWIĄZAŃ angrysmiley.gif

A tak do teamtu to jak mam zrobić to stronnicowanie tiredsmiley.gif
Apo
użyj kilku pętli i kilku warunków i wytęższ mózg na chwile. Podziel sobie zadanie na kilka etapów jak masz to zrobić.
Najpierw musisz mieć wyświetlonych kilka pierwszych podstron np. 1 2 3 no i kilka ostatnich 26 27 28. Potem za pomocą warunku sprawdzisz która jest strona aktywna i znowu warunkiem np czy jest większa od 5 a mniejsza od 24 jeśli tak to wyświetl strone aktywną i jedną podstrona do przodu i jedna do tyłu. No i potem znowu warunek jeśli jest strona aktywna z przedziału od 1-3 to wyświetla np 5 do przodu (dzięki temu unikniiesz powtórzeń) itd. Jak już zaczniesz i natrafisz na problem to napisz posta.
Guest
Dzieki za wskazówki... jak będę miał problemy to założę o tym nowy topic (zapewne będą problemy angrysmiley.gif)

THX
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.