Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rozroznianie domen
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
imashjan
mam pytanie jak napisać skrypt, który rozróznia domeny i kieruje na strone domeny która jest w pasku adresu, np:
www.ja.pl i www.ty.pl
pliki sa na tym samy serwerze, ale chce aby po wpisaniu www.ja.pl wyskoczyła strona ja.php a jak wpisze www.ty.pl wyszkoczyła strona www.ty.php
crash
  1. <?php
  2. if( preg_match( '/www.(.+).pl/', $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ], $out ) )
  3. {
  4.  header( 'Location: ./' . $out[ 1] . '.php' );
  5. }
  6. ?>

O to Ci chodzi? Jeśli nie to pisz jaśniej.
mike
Napisz sobie jakże krótki a jakże przebogaty w terści skrypt:
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. ?>

I zobacz co oferuje Ci tablica $_SERVER.
Możesz z niej wyłowić interesujące Cię informacji i pokierować (za pomoca header()) użytkownika na dowolną lokację.
imashjan
dobra:
mam serwer i dwie domeny. po wspisaniu adresu www.ja.pl zeby sie odwolalo do pliku o nazwie ja. php(html.htm, cos innego) a jak wpisze sie www.ty.pl wyswietli zawartosc ty.php(html.htm, cos innego), chodzi o to jak rozroznic domene i jak do domeny przypisac plik z informacjami
mike
No to Ci mówię, zajrzyj do tablicy $_SERVER. Zawiera ona m.in. informacje o domenie.
Dokładasz prostą instrukcje waruknową i masz przekierowanie na różne pliki.
imashjan
a mozesz podac przyklad na jakij kolwiek domenie czy czyms innym, prosze, lepiej zrozumiem, an przykladzie niz definicji, wielkie dzieki
mike
Nie ma to jak lenistwo tongue.gif
  1. <?php
  2.  
  3. echo '<pre>' . print_r( $_SERVER, true ) . '</pre>';
  4.  
  5. ?>

Poszukaj odpowiedniego elementu (podpowiem: klucz SERVER_NAME). Sprawdź jego wartość i w zależnośi od niej pokieruj użytkownika w odpowiednią stronę.
imashjan
wyjasnij mi co ja teraz napisalem to reszte zromumiem (chyba)
  1. <?
  2. if $_SERVER['http://terenyinwestycyjne.pl'] = true == { include"index.php"};
  3. else $_SERVER['http://zamosconline.net'] = true == {include"index-.php"};
  4. ?>
mike
Cóż widze że nic z tego tongue.gif
  1. <?php
  2.  
  3. switch( $_SERVER[ 'SERVER_NAME' ] )
  4. {
  5. case 'terenyinwestycyjne.pl':
  6. include( 'index.php' );
  7. break;
  8.  
  9. case 'zamosconline.net':
  10. include( 'index-.php' );
  11. break;
  12. }
  13.  
  14. ?>

Raczej to miałem na mysli smile.gif
(pisane z palca, ale istotna jest idea)
imashjan
ale wazne sa checi smile.gif dzieki php mi trudno idzie wiedz o wszystko sie pytam, mam pomysly na serwisy i promocje ale technicznie to truniej mi idzie, prosze o wyrozumialosc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.