Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Koncepcja strony
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
bpawlik
Witam
Myślę, nad koncepcją strony, i tak:

plik index (tu inkluduję nagłówek, manu i stopkę) a także tresć (np. index.php?tresc=1). Treść ta zapisana jest w osobnych plikach 1...n.html. Pliki umieszczone w katalogu content. I teraz mam problem. Jak zrobić aby wyszukiwarki nie indeksowały katalogu content (bo tam są tylko pliki z treścią) i jak mi to wyszukiwarka zindeksyje i ktoś się odwoła do tego pliku bezpośrednio to nie zobaczy nagłówka, menu i stopki. Jak to zrobić i czy to podejście jest właściwe.

Jeśli zabronię (choć nie wiem jeszcze jak) indeksowania katalogu content to czy mimo to wyszukiwarki będą w stanie złapać treść poszczególnych stron przez menu ((index.php?tresc=1)(index.php?tresc=3)(index.php?tresc=2)
sztosz
Prosty przykład: W index.php inicjujesz zmienną $var = 1, potem każdym pliku z treścią robisz <? if ($var != 1) die ?> tylko że nie wiem czy die [exit()] tylko zatrzymuje parsowanie php w pliku, czy wogóle ew. html'a też nie przepusza dalej?
Ociu
Klasycznie, czyli z phpBB:
  1. <?php
  2. define('defined', true);
  3. if(!defined('defined')) exit();
  4. ?>

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.