Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Polskie czcionki w grafice
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ketman
Witam!

Mój problem polega na tym, że muszę umieszczać na obrazku napisy z polskimi znakami. Jakoś głupio to wygląda kiedy zamiast polskich znaków dostaję kwadraty...

Próbowałem to zrobić za pomocą imagefttext używając jako czcionki arial.ttf wzięty z katalogu windy.

Zatem, precyzując pytanie:
1. Czy jest to kwestia zastosowania odpowiedniej czcionki czy trzeba ustawić coś jeszcze (w samym php)?
2. Wogóle funkcja którą wziąłem jest do d... i nalezy zastosować inną?
3. Czy ma tu znaczenie kodowania strony która dostarcza teksty (próbowałem ISO-8859-2 i UTF-8) ?
4. Inne? smile.gif

Korzystam z serwera z PHP5 na Apachu 2.
crash
Skonwertuj tekst na UTF-8, użyj dobrej funkcji (imagettftext() a nie imageftttext()) i będzie OK. Sprawdzone teraz, działa.
ketman
Cytat(crash @ 2006-01-10 18:23:38)
Skonwertuj tekst na UTF-8, użyj dobrej funkcji (imagettftext() a nie imageftttext()) i będzie OK. Sprawdzone teraz, działa.

Co do nazwy funkcji - ale ze mnie głupi cip!! biggrin.gif Durna literówka!! imagettftext() . Zmyliło mnie to, że w jakiś metafizyczny sposób działała. biggrin.gif

Masz 120% racji. Działa! Dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.