Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Informacje o użytkowniku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
saviano
Witam,

Czy wie ktoś, jak odczytać nazwę użytkownika i domenę użytkownika przeglądającego stronę, a zalogowanego na swoim komputerze (chodzi mi właśnei o login i domenę z komputera użytkownika). W systemach NT jest zmienna lokalna USERNAME i USERDOMAIN która by mi w zupełności wystarczała, ale nie mogę takiej informacji pobrać poprzez php.

Pozdrawiam
saviano
FiDO
Nie da sie. php dziala po stronie serwera, a nie na komputerze klienta, zatem czego przegladarka do strony nie przekaze to w php tego nie odczytasz, a takich rzeczy na szczescie przeglararki nie przekazuja.
Chyba jedynym wyjsciem bylby tutaj jakis aplet w Javie.

PS. przenosze na php.
saviano
W ASP i .NET da się taką informację wyciągnąć. Przypuszczam, że informację taką dałoby się wyciągnąć ze zmiennych środowiskowych użytkownika, tylko nie wiem jak...
mike
No przecież dostałeś odpowiedź: nie da się

ASP i .NET są bardzo powiązane z Windą, więc może i się da, ale w php nie.
saviano
gadacie jak połamani... dzięx ---zmoderowane--- za ---zmoderowane--- podpowieć winksmiley.jpg

---edit---
Kultury trochę.
~mike_mech
mike
A niby Co mamy Ci podpoiwedzieć skoro to jest po prostu niemożliwe do wykonania w php.
Nie dostaniesz się do komputera użytkownika z poziomu php.

Po polsku nie rozumiesz?
Zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.