Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql]Brak wartosci?!
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hub3rt
O co chodzi? (warto zaczac od tego, ze jestem wybitnie poczatkujacy tongue.gif)
Wypełniam formularz (rejestracyjny) wypełniam WSZYSTKIE pola (czytajac tresc komunikatu pozniejszego, az dziw ogarnia, ale to prawda), klikam Button i...
Cytat
Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /home/d/y/p/dyplo/www/rejestracja.php on line 40

Linia ta wygląda następująco:
  1. <?php
  2. $zapytanie = "INSERT into users VALUES($id, $_POST['nick'], $_POST['pass'])";
  3. ?>

Tak wiem, ze mozna skrocic nazwy zmiennych, ale nie chciało mi sie bawic w takie kosmetyczne sprawy tongue.gif
Pola formularza także mają odpowiednie nazwy. Wiec co jest źle?! O ile rozumiem treść błędu to "nie można zapisywać w bazie pustych zmiennych". Ale dlaczego one są puste? Przecież wcześniej skrypt sprawdza, czy zmienna $nick (w moim przypadku $_POST['nick']) istnieje już w bazie i czy zmienne $pass i $pass2 pasują do siebie.
TakiJakis
Musisz podac komorki, do jakich ma to byc wrzucane:

Kod
<?php
$zapytanie = "INSERT into users(komorka1,komorka2,komorka3) VALUES($id, $_POST['nick'], $_POST['pass'])";
?>

Jesli nie, to uzywaj '$id' zamiast samego $id itd.
hub3rt
Dzieki smile.gif wersja z apostrofami zadzialala biggrin.gif

----------------------------------------------
MySQL -> Poczatkujacy - NuLL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.