Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: INSERT do dwóch tabel na raz
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Levabul
Mam tabele tree oraz news. Tabela tree posiada pola id, parent_id, table, natomiast tabela news przykładowo id, title, content. Pole id w tablie tree jest auto_increment. Chcę aby podczas dodawania danych do news.id została przypisana wartość tree.id. Czy da sie to osiągnąć jednym zapytaniem ?
nospor
raczej nie. najpierw musisz wlozyc do jednej tabeli. pobrac id nowowlozonego rekordu i dopiero potem drugi insert.
Levabul
heh no to szkoda o jedno zapytanie więcej ;(
sf
Cytat(Levabul @ 2006-01-25 10:27:11)
heh no to szkoda o jedno zapytanie więcej ;(

Najlepiej to zrobić po stronie bazy za pomoca triggerów.
Levabul
Niestety dostęp mam przedewszystkim do MySqla, a w nim triggerów nie ma (chyba) :/
Vogel
są w mySQL 5.0
_Mateo
Pozostaje kwestia osiagalności MySQL 5.0 na serwerach, a tutaj już tak łatwo nie ma...
Ja bym nie cudował tylko zrobił po prostu 2 zapytania, znów to nie zwolni skryptu aż tak strasznie winksmiley.jpg
mhs
Cytat(_Mateo @ 2006-01-25 16:25:57)
Pozostaje kwestia osiagalności MySQL 5.0 na serwerach, a tutaj już tak łatwo nie ma...
Ja bym nie cudował tylko zrobił po prostu 2 zapytania, znów to nie zwolni skryptu aż tak strasznie winksmiley.jpg

Powoli zaczyna się pojawiać - np. Futuro.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.