Witam . Mam taki niewielki problemik. Jako pracę inżynierską piszę aplikację bazodanową opartą o MSDE(server) i C++ (aplikacja kliencka) .Wszystko by było ok gdyby nie owy problemik. Mianowicie nie potrafię połączyć się z serverem SQL z innego komputera w sieci. Sam nie wiem co robię źle.. Poniżej podam może ustawienia na jakich chodzi serwer.
We właściwościach SQL Servera mam Logon Type na "Built inaccount" - Network service. Komp posiada adres ip 10.6.1.2.
Na stacji ,na której jest zainstalowany MSDE ,używam MSDE Managera do połączenia z bazą. W tej konfiguracji udaje mi się podłączyć po wpisaniu STS/SQLEXPRESS (STS to nazwa kompa z serverem). Problem zaczyna się gdy instaluję MSDE Managera na innym kompie w LANIE i probują najpierw przez IP (wpisuję samo 10.6.1.2 w oknie połączenia i nic). Próbowałem również takich ustawień - "//STS/SQLEXPRESS" - "./STS/SQLEXPRESS" itp itd i chyba wszystkiego co tylko możliwe. Niech mnie ktoś oświeci jak mam podpiąć się do MSDE z innego kompa. Zaznaczam iż na tym komputerze klienckim z którego chcę się łączyć nie instalowalem MSDE. Jest tam tylko MSDE manager. Proszę o pomoc. Z góry dzięki !