Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PRINT / ECHO - obciążenie serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mpps
Co mniej obciąża serwer:
PRINT lub ECHO na całość kodu strony, czy lepiej HTML + wstawiany co chwilę znacznik <?php kod; ?> ?

pzdr
m
hwao
o fuck snitch.gif ostanio takie pytania padaja ze przesada tongue.gif

Obie jednakowo malo, nawet jakbysch ich zrobil 3232 miliardy to bys ledwo odczol biggrin.gif - ludzie skad u Was bierze sie ten fanatyzm?

1. <?php
  2. ?>

1. <?php
  2. echo 1110;
  3. ?>

echo imho lepsze winksmiley.jpg zalezy jeszcze do czego Rkingsmiley.png
dr_bonzo
1. j.w. -- znajdziesz 1000 innych funkcji ktore spowolnia serwer 1000 razy bardziej
2. Najlepiej odddzielic prezentacje (html) od kodu aplikacji (php) --> Smarty i inne systemy szablonow.
LBO
prosze, to napewno bedzie pomocne
Dandelion
http://webcity.pl/webcity/artykuly.php/t/37

masz to tutaj dokladnie opisane
ActivePlayer
rece mi opadają... ludzie pytają o wydajność echo, zamiast zabrać się za optymalizację swoich zapytań w pętlach. jak juz napisano Ci powyzej, nie masz sie co przejmowac, echo nie obiąża serwera smile.gif i jak czytam te linki które Ci podano... np o przydzielaniu
Cytat
$SQL = "SELECT ...";
a dopiero potem wykonanie, i ktos pisze ze to jest malo wydajne... no ok, bez tego bylo by szybciej, tylko ciekawe w jakich jednostkach liczy sie roznice czasów... jesli w ogle mozna taka wykryc.
mpps
@hwao
może to nie wynika z fanatyzmu, tylko ze zbyt małej ilości wiedzy na temat?
ja się przyznaję... winksmiley.jpg

Dandelion
dzięki - pomogło na mój fanatyzm winksmiley.jpg

ActivePlayer
przemnóż to, co napisałeś przez jakąś liczbę (prawie) jednoczesnych zapytań i odpowiedz sobie (mi... nam?) na pytanie:
jak optymalizują kod na serwisach typu Onet, WP, Interia, czy innych mocno obleganych... Nie ma to znaczenia? Pytam z ciekawości, bo nie wiem... szczerze
ActivePlayer
Uzywają cache. nie warto obciążac bazy pobierając z niej 100 razy na sekunde te same dane. cache tez moze miec swoje wady, jesli np czas dostępu do plików jest długi. ogolnie, wybierają najszybsze metody dostępu do danych, bo to one są największym problemem. w książce pt. php zawansowane programowanie, vademecum profesjonalisty, znajdziesz pare słów na temat 'ponownego wykożystywania obliczeń'. Zresztą, spróbój zmierzyć czasy wykonywania poszczególnych części swoich skryptów i powiedz gdzie są najdłuższe. Ja mysle ze miejsca pobierania danych i skomplikowanych obliczeń są najbardziej obciążone.
mpps
@ActivePlayer
pewnie masz rację!
może przyczepić ten temat (jeśli tyle razy był wałkowany...)?
chyba jest to jakaś ciekawostka...
strife
Myślę, że ten temat powinien Cię zainteresować http://forum.php.pl/index.php?showtopic=1261 ... rolleyes.gif
mpps
wszystko i na temat...
wystarczyło poszukać...

thnx
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.