Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Efekt ładnego przejścia tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
eai
Witam.

Wiem że tutaj gotowców sie nie daje, ale... potrzebuje jakiś ciekawy efekt ładowania, przejścia tekstu zgodny z Internet Explorer 6, FireFox 1.5, Mozilla 1.712, Opera 8.51.

Otóż:
  1. <div id="nazwa"> tekst tekst </div>

Tekst ładuję za pomocą ...byId('nazwa').innerHTML= ...
I teraz chcę żeby podczas zmiany zawartości DIV'a pojawiał się ciekawy efekt wczytywania tekstu np, Tekst z niewidoczności powoli (3s) przechodziłby w widzialność smile.gif lub coś podobnego. Ogólnie chodzi mi o ciekawy efekt. Nie wiem jak do tego się zabrać a chciałem wzbogacić strone smile.gif

--------------
Lub. W jaki sposób zrobić PreLoader do czegoś takiego. Zawartość DIV'a generowana jest przez php i wczytywana za pomocą XMLHttpRequest. I jeśli nie efekt to chociaż żeby był tekst lub coś podobnego typu Wczytywanie strony itp.

Może mi ktoś pomóc ?

Pozdrawiam.
mike
Tu masz sporo efektów: Combination Effects Demo
Wybierz sobie, może któryś Ci podpasuje.
SHiP
Nie jest to gotowy skrypt ale pokazuje mniej wiecej jak sworzyć własny:

Używam [ php ] dla kolorków ;]
/ ale istnieje znacznik HTML prawda? /tiraeth/

1. var FADER_Scolors=Array(); // my start colors
  2. FADER_Scolors['register_desc'] = new Array(0,0,0); // czarne tlo wiec i text czarny
  3.  
  4. var FADER_colors=Array(0,0,0);
  5.  
  6. window.fade = function(id,mode) // mode==1 => od nowa
  7. {
  8. //alert(mode +' - '+ id);
  9. if(!FADER_colors[id] || mode==1)
  10. if(FADER_Scolors[id]){FADER_colors[id]=new Array(FADER_Scolors[id][0],FADER_Scolors[id][1],FADER_Scolors[id][2]);}
  11. else FADER_colors[id] = new Array(80,80,80);
  12.  
  13. document.getElementById(id).style.color='rgb('+FADER_colors[id][0]+','+FADER_colors[id][1]+','+FADER_colors[id][2]+')';
  14. FADER_colors[id][0]+=12;
  15. FADER_colors[id][1]+=12;
  16. FADER_colors[id][2]+=12;
  17. if(FADER_colors[id][0]>255) FADER_colors[id][0]=255;
  18. if(FADER_colors[id][1]>255) FADER_colors[id][1]=255;
  19. if(FADER_colors[id][2]>255) FADER_colors[id][2]=255;
  20. if(FADER_colors[id][0]<255 || FADER_colors[id][1]<255 || FADER_colors[id][2]<255 ) Timeout['fader'+id] = window.setTimeout('fade("'+id+'",0)', 100);
  21. }

Szczerze mówiąc wolałbym poczekać aż Opera będzie obsługiwała Opacity. Poszłoby to znacznie łatwiej tym bardziej że w tym przypadku skrypt dziala tylko dla bialego textu ;]

Sposób użycia

1. <div id="register_desc" style="background-color:#000000; color:#000000;">Jakiś tam fajny text</div>
  2.  
  3. <a href="javascript:fade('register_desc',1)">Blee</a>

Nie testowałem wiec mogą być lekkie błedy ;]

Jeśli chcesz coś naprawde profesionalnego poszukaj na google "Fader" ;]

mike_mech -> świetna strona winksmiley.jpg szczególnie drag&drop demo - juz wiem jak sklep w grze napisać =)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.