Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: loading flasha...
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
bronx
witam

szuklałem na forum już o tym tematów lecz nic mi to nie pomogło...

mam taki problem - mam animacje zrobioną we flashu która zajmuje 650 kilo i trche długo się wgrywa. Jej minusem jest to że nie ma zrobionego preloadera w samym flashu. I moje pytanie jest takie:

jak najprosciej teraz wyjść z tego problemu ? Czy za pomocą div'ów, JS czy innych rzeczy da rade zrobić jakiś efekt preloadera na ten plilk ? to może działać w obojętnie jaki sposób - czy zasłaniać własciwą treść jakimś komunikatem, czy pokazywać jedna stronę i od razu ładować inną i jak się aładuje to na nia przejść.

nie wiem, po prostu nie mam pojęcia - prosze o jakieś rady

pozdrawiam

bronx
mike
Nie da się zasłonić flasha.
Zawsze będzie na górze.
bronx
no właśnie to wiem, ale wpadłem na inny pomysł - i ten raczej jest do zre4alizowania... tylko nie bardzo wiem jak toi zrobić smile.gif

można by było władować animacje do "pływającej ramki" (IFRAME) o jakiejś tam wysokości. na samej górze (w pliku co będzie w ramce) dać diva z napisem loading na taką wysokość aby ta animacja nie mieściła się w polu ramki. I teraz zrobić taki skrypt, żeby po załadowaniu się całej strony ukrył tego diva - w ten sposób animacja poleci na góre i będzie widoczna biggrin.gif

tylko teraz jedno pytanie... wie ktoś jak takie coś dokonać ? tongue.gif
LBO
zakladam ze masz srodowisko autorkie flasha... zapraszam na flashzone w searchu poszukaj fraz: loader, preloader.. film flasha moze ladowac inny film, czyli mozesz zrobic specjalny preloader dla tego SWFa i po sprawie.. zalezy oczywiscie czy masz legalne oprogramowanie i/lub sie tym przejmujesz
bronx
no właśnie o to chodzi, ze już bawiłem się z preloaderem we flashu i gdy go zrobiłem to animacja nie chodziła mi tak jak należy :/ dlatego wolałbym to zrobić w inny sposób.

może mi ktoś powiedzieć jak zrobić, żeby po załadowaniu całej treści strony ukrył się jakiś div ?
LBO
nie chodzila tak jak nalezy??... ech.. jak zwykle problem lezy adresowaniu bezwzglednym (variables, MovieClips).. ale jestem pewien ze da sie to ominac -> flashzone.pl.. radze Ci, zajrzyj tam i popytaj troche
TomASS
Ja tam nie za bardzo lubię ramki. Po co mieszać technologie dla takiego - ekhm ... .bzdetu? Posłuchaj doświadczonych kolegów i skieruj się na flashzone lub na flashroom, a tam na pewno Ci pomogą smile.gif
bronx
ok zajrze napewno - dzięki za pomoc

póki co rozwiązałem to na zasadzie ramki i ukrycia diva w onload smile.gif

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.