Cytat
Nie wiem co starasz sie udowodnić...
Staram udowodnic Ci to ze po to sa pola do operacji czasowych jak i funkcje przeznaczone.
Cytat
Owszem w takim wypadku jest to mniej wygodne, ale w 99% przypadkach nadal zostane przy swoim rozwiązaniu
Co jest mniej wydajne? Przeciez nic nie napisales, podalem przyklad i myslalem ze podasz mi jakies przyklady - brak argumentow.
Cytat
Przez ten czas który sie zajmuje tworzeniem skryptów jeszcze się na to nie natknąlem.
Heheheh dobre - dla Ciebie lata przestepne i obliczanie tego to 1%? Przeciez to jest powazny problem, no nic przeciez to tylko 1%.
Cytat
A o moją wiedzę na temat funkcji dotyczących daty i czasu w mysqlu sie nie bój.
Wcale sie nie boje. Zapytalem - niestety nie uzyskalem przykladu ktory by to uwzglednil.
Odpowiedz na pytanie jest prosta. Wykorzustujac int jako przechowywanie sekund jest niepoprawne, na tej podstawie nie mozesz operacji robic na datach przynajmniej takiej jaka ja podalem. W takim przypadku musisz np warunkami i podselectem wyliczac lata przestepne i dodawac odpowiednia liczbe do wartosci int.
Dla daty typu timestamp jest to zaledwie wpisanie
+ INTERVAL 1 ...
miesiac, dzien, rok, itd
To jest mechanizm wewnetrzny bardzo dobrze dopracowany przez autorow baz danych, nie trzeba zadnych wymyslnych rzeczy jak w Twoim przypadku wprowadzac.
Zwrocilem Ci uwage, ze to nie jest dobry sposob, moge Ci jeszcze wiele przykladow podac, no ale jesli sie uperasz dalej to mozemy dyskusje dalej toczyc, moze osoby przegladajace forum cos wyniosa z tego.
Chciales zaawansowanych rzeczy w MySQL (ostatni post na ktory razem sie wypowadalismy) to teraz slucham (chociaz to jest najprosztrze rzecz bazodanowa zwiazana z data).