Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: załadowanie modułu napisanego w C w klasie w php
Forum PHP.pl > Forum > PHP
crackit
Witam wsyzstkich.
otóż mam problem, ponieważ musze dołączyć cały moduł, który jest napisany w C. Troche on wazy, więc przepisywanie go na nowo mija się z celem.

pomocy bo skonam exclamation.gif!

pozdrawiam i dzięki za rady smile.gif
mike
1. Przenoszę z php Pro. na php.
2. Proszę poprawić temat bo poleci ostrzeżenie.
crackit
dzięki za odpowiedź exclamation.gif o to mi chodziło smile.gif
profesja smile.gif to jest to biggrin.gif

----------

łączył ktoś kiedyś wiele języków z PHPem questionmark.gif chodzi mi głównie o c / c++ /c# ?

jak się później odwołać do dołączonego modułu ?

pozdro
crash
Moduły php są pisane w C++ poczytaj może o pisaniu modułów dla php np. w "php Zaawansowane programowanie" wyd. Helion.
SongoQ
Mozesz tak jak @crash pisal wciagac moduly dll, so lub odpalac programik np exec. Nie napisales szczegolow jak to chesz zrobic, wiec trudno napisac. Jesli chcesz to pierwsze to albo zostaje Ci dolonczenie jako biblioteke do php albo wciaganie w locie.
crackit
Faktycznie ... nie opisałem szczegółów winksmiley.jpg.

otóż mam takie coś jak SpiderMonkey ( jest to interpreter takiego *** co się zwie JavaScript [ehhhhhh jak ja tego nienawidze winksmiley.jpg] ) , który jest częścią mozilli smile.gif.

Z drugiej strony mam troche obszerny kod w JSie.

Wiec chce jakoś załadować pana Spidermonkey by go widział mój skrypt jako integralną część klasy lub jako dopiero co załadowany moduł PHPa smile.gif

Niestety jak to jest na świecie musi być "ale" - otóż - pierwszy ból to taki że to musi działać zdalnie na serwie LINUXowym, więc ładowanie dlli raczej odpada ( jak ktoś nie wie dlaczego -> use google winksmiley.jpg ), a drugie "ale" to takie, że nie mam roota i nie moge sobie PHPa przekompilować, a admin leje i ma głęboko w poważaniu na to co do niego pisze. Więc, jedynym sposobem jest ładowanie tego "na żywca" (drogi alkoholiku nie myl tego z piwem;P ) , w locie... moje pytanie - Jak to załadować by działało ? jest jakaś klasa do tego czy jak ?

plz HELP ME ;/
pozdro

___
ocenzurowalem + ostrzezenie
ActivePlayer
sokzzuka
moze przyda ci sie to: http://www.php.net/manual/pl/ref.com.php
lub to: http://www.php.net/manual/pl/ref.w32api.php

obie rzeczy pozwalaja na odwolywanie sie do rzeczy napisanych w innych jezykach w pierwszym przypadku do dowolnego obiektu a w drogim do dowolnego dll'a, nie pytaj mnie jak to dziala bo szczerze powiem ze nie wiem ale mysle ze moze ci to pomoc...
dr_bonzo
manual mowi:
This extension will only work on Windows systems.
i
COM functions are only available for the Windows version of php.

+ "to musi działać zdalnie na serwie LINUXowym"
i chyba juz jasne?
crackit
Widze, że mnie dr_bonzo wyręczył biggrin.gif

to niestety musi chodzić na linuxie ;/ więc wszystkie dll-e lub moduły windowsowe odpadają, gdyż nie mam roota na koncie ;/
Jabol
A to nie jest tak, że kompilujesz ten moduł (o ile masz kod źródłowy - o ile nie to zapomnij) - wrzucasz plik.so do katalogu modułów php (tam gdzie są php_mysql.so, php_pgsql.so itp...), dodajesz odpowiednią linijkę do php.ini która ładuje to rozszerzenie i potem on poprostu jest automatycznie dostępny? Oczywiście o ile ten moduł jest napisany pod php...
dr_bonzo
A mozesz wykonac ten program w C z poziomu php? np. exec()?
splatch
Włączanie modułów w php można zrealizować za pomocąfunkcji dl, niestety zwykle jest ona wyłączona.
crackit
@dr_bonzo - komendy typu exec służą do wywoływania shellowych śmieci.

@splatch - hmmm interesujące - dzięki , musze się dokształcić z tego smile.gif

ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ?
andrzejb
Cytat(crackit @ 2006-02-13 10:22:21)
@dr_bonzo - komendy typu exec służą do wywoływania shellowych śmieci.

i tu sie mylisz... programowanie php cli to potezne narzedzie !
splatch
andrzejb wywołanie system/exec cokolwiek z poziomu serera http powinno być wykonywane w ostateczności. Nie mówimy tutaj o cli, gdyby była o nim mowa możnaby władować instalację php z załadowanym extensionem i nie byłoby problemu...
andrzejb
badz co badz dla mnie bylo by to dobrym rozwiazaniem problemu...
crackit
splatch ma racje, co prawda rozwiązanie andrzeja jest szybkie tylko jak masz troche okrojone konto to raczej nei dasz rady tego zrobić tongue.gif
wystarczy że masz save mode włączone ;/
splatch
safe mode wcale nie wyklucza użycia zewnętrznego programu, ale administratorzy we większości wypadków nie dają dostępu do funkcji exec, system i tak dalej.. Safe mode wyklucza użycie dl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.