Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie do bazy (w php)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Snoopy
mam takie coś:
  1. <?php
  2. mysql_query("UPDATE users SET www='$www', from='$from' WHERE name='$name'") or die("ERROR");
  3. ?>

jeśli z tej linii wywale from='$from' to zadziała pięknie ale zmieni tylko pole www ale jak zostawie te from to wyskakuje ERROR... od jakiegos czasu mam z tym problemy
ActivePlayer
a jaka jest zawartość zmiennej $from ?
promonuje
  1. <?php
  2.  
  3. echo $from
  4. ?>
oraz zainteresowac sie mysql_escape_string
aleksander
uzywaj mysql_error()
Snoopy
całość wygląda tak:
  1. <?php
  2. $www = $_POST['www'];
  3. $from = $_POST['from'];
  4. $about = $_POST['about'];
  5. $gg = $_POST['gg'];
  6. mysql_query("UPDATE users SET www='$www', from='$from' WHERE name='$name'") or die("NIE MOZNA DODAĆ DO BAZY ERROR");
  7.  
  8. ?>

a jak daje echo to wszystko pięknie się wyświetla

--- dodałem te mysql_error i wyskoczyło takie coś:

You have an error in your SQL syntax. Check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'from='Bytom' WHERE name='Snoopy'' at line 1
Neojawor
Królu złoty, wyraz "from" jest zastrzeżony w MySQL - musisz sobie zmienić nazwę kolumny (nazwa zmiennej $from w php może zostać)

tu daję listę zakazanych:
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/reserved-words.html
mariuszn3
Tak naprawdę na upartego możesz nazwać pole 'from' czy użyć jakiegokolwiek zastrzeżonego słowa, ale wtedy zawsze w zapytaniu do bazy musisz je podawać w cudzysłowie.. np. 'SELECT id, `from` FROM table'
Tak czy siak nie jest to zalecana praktyka i lepiej te słowa omijać z daleka.
Snoopy
Dziekuje bardzo... nie wiedzialem ze istnieje takie zastrzezenie co do nazw... i kolejny dzien przynosi nowe niespodzianki smile.gif Dziekuje smile.gif mozna chyba zamknąć
nospor
zamknąc nie koniecznie, ale przenieść... a i owszem. w koncu problem dotyczy bazek a nie php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.