Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: temperatura procesora 70s w laptopie
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
dsym
Witam wszystkich, czy ktos z szanownych grupowiczów moze mi
odpowiedziec na pytanie czy temperatura procesora w laptopie wynoszaca
65-72 stopnie to normalne przy zwyklej pracy questionmark.gif? (Procesor Pentium 4
3.2 HT)

Wszystkie trzy wiatraczki pracuja poprawnie, wiec questionmark.gif?

Prosze o pomoc.

Dominik
Kinool
zwykly P4 to nie procesor do mobinych zastosowan i zrobiles wielki blod wybierajac latoka z nim na pokladzie, sa bardzo enegozerne i grzeja sie jak kaloryfery ale taka tem to chyba przegina, w pracy mam jednego HP z P4 ale nie HT no i raczej sie tak nie grzeje.

natepnym razem wez cos co jest Mobilne, bardziej sie sprawdza smile.gif
sztosz
Jeżeli w Laptopie żeczywiście masz Pentiuma4 z HT, to bardzo możliwe że dla niego normalna temp. Bo słabe chłodzenie, jak trzymasz go na kolanach, to też robi swoje (nie dużo, ale jednak). Jeżeli to jest Pentium Mobile (Centrino, czy jak tam się te zabaweczki nazywają, to na pewno zbyt wysoka temp. jak dla normalnej pracy sad.gif )
Seth
Cytat(Kinool @ 2006-02-15 00:04:47)
natepnym razem wez cos co jest Mobilne, bardziej sie sprawdza smile.gif

Bardziej sie sprawdza do zastosowan mobilnych ale nie do pracy gdzie wymagana jest duza moc obliczeniowa, a mobilnosc ma sie ograniczac do mozliwosci spakowania takiego komputera i przeniesienia go gdzie indziej.

Zobacz na LifeBooki czy Pavilion (chyba tak sie to pisalo). Sa to notebooki z procesorami stricte PCtowymi(Macowymi winksmiley.jpg) i nie jest to pomylka producentow. One maja byc szybkie i wydajne + latwe do przeniesienia (nie uzywania w drodze) a to, ze sa pradozerne i ciezkie nie obchodzi producenta jak i nabywce takiego sprzetu.

Co do grzania to napisz chociaz kiedy sie tak grzeje. W jakich momentach uzywania czy tez w jakich sytuacjach - trzymajac na kolanach/na poscieli/na gazecie w innnym miejscu?
Poszukaj moze na googlach specyfikacji P4 HT. Powinna byc tam podana nominalna srednia temperatura procesora.

P.S. Jest on jeszcze na gwarancji ? winksmiley.jpg
dsym
Tak, niestety wybrałem P4 3.2 HT, kupujac laptopa chcialem zeby zastapil mi desktopa, wiec wybralem taki "mocny" (Compaq 17", X300 64MB, 80GB 5400, 1GB).

Procesor ma średnio 67 stopni czasem 73 nawet, komp jest na stole, przepływ powietrza jest, na kolanach go nie trzymam, wiec niewiem co jest nie tak.
Mozliwe ze SZTOSZ ma racje że jest to normalna temperaturka, ale mam nadzieje ze nie sadsmiley02.gif . Komp jest na gwarancji (na szczescie), ale odkad zainstalowalem "programy" do sprawdzania temperaturki procka, to boje się tego kompa smile.gif

Dzieki wszystkim za zainteresowanie.

Pozdrawiam Dominik
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.