Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: usuwanie rekordów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zwierz
Jestem w trakcje pisania skryptu wykorzystujacego MySQL, który zarządza przepisami kulinarnymi. Natrafiłem na problem przy usuwaniu przepisów. Są one wyświetlane w tabeli z kolumnami 'id', 'nazwa', 'opis' i 'usun'. Komórki w kolumnie 'usuń' wyglądają tak:

Cytat
<input type=checkbox name=\"usun_mnie[]\">

Wstawiłem do bazy kolumnę 'id' żeby każdy przepis miał swój unikalny numer i żebym potem mógł w skrypcie wysłać zapytanie typu

Cytat
DELETE FROM przepisy WHERE id = ".implode(' or ', $_POST['usun_mnie'])

Czy to wystarczy żeby móc usuwać odhaczone wiersze czy trzeba coś jeszcze?
Mi to nie działa.
Czytałem podobne tematy na forum, ale albo nie rozumiałem o co chodzi albo za bardzo odbiegały od mojego problemu.
Apo
NIe ten dział.
To będzie wyglądało miej wiecej tak (pisałem z palca więc mogą być błedy
  1. <?php
  2. //najpierw generujesz chceckoxy
  3. $query = mysql_query('SELECT id, nazwa FROM przepisy');
  4. while($tablica = mysql_fetch_array($query, MYSQL_ASSOC))
  5. {
  6. echo '<input type="checkbox" value="'.$tablica['id'].'" name="usun_mnie[]">';
  7. }
  8.  
  9. ///tu dajesz warunki czy wysłane no i potem:
  10. $razem = implode(' ', $usun_mnie);
  11. mysql_query("DELETE FROM przepisy WHERE id IN('$razem');
  12. ?>
zwierz
Dzięki, ale niestety dalej mi nie wychodzi. Byłbym wdzięczny jakby ktoś zamieścił mi działajacy i maksymalnie uproszczony kod formularza z checkboxami i skrypu kasujacego zaznaczone wiersze to sobie przeanalizuje i chyba najszybciej tak pójdzie. Idę poszukam jeszcze wskazówek gdzieś na angielskich stronkach.

Ps.
Dlaczego nie ten dział? - php dla początkujących, czyż nie?
zwierz
udało się, jakoś... niemniej w dalszym ciągu nie pogardzę jakimś dobrym przykładem, teraz - jak już mi działa - może być już bardziej skomplikowany ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.