Mam wiele wpisów w bazie i chciałbym stworzyć ich archiwum.
Prosiłbym o podpowiedzenie schematu pisania, bo sam nie bardzo wiem jak sie do tego zabrać.
Pole z datą wpisu jest typu datetime.
Otóż wchodząc na główną stronę, dostajemy wpisy tylko z bieżącego dnia,
następnie klikamy na starsze i ukazują się wpisy z ostatniego miesiąca (użyłem do tego where date like 2006-02-%) ale ukazują sie wszystkie wpisy.
Jak to posegregować na konkretne dni ? Myślałem aby w pętli w php czytać kolejno od 31-go dnia miesiąca do 1-go, ale to jest bez sensu bo zakładając, że mamy drugi dzień miesiąca, to baza dostanie i tak 31 zapytań.
Następnie (ale to już jest analogiczne) po kliknięciu na starsze chciałbym wyświetlać listę miesięcy w danym roku gdzie były wpisy, a następnie po kliknięciu w jeszcze starsze chciałbym wyświetlać listę lat w których były wpisy.
Zrobić to żeby działało to jeszcze bym podołał, ale były by to wpisy na sztywno, dające wiele niepotrzebnych zapytań, jak to zrobić aby działało uniwersalnie nieważne na ile lat w przód lub w tył.
Idealnie było by aby zczytać max(data), min(data) i między tymi datami posegregować wszystko na miesiące i dni w tym miesiącu.
Wyszukać tego też za bardzo nie mogę bo zapytanie mysql+tworzenie+archiwum w guglu daje same śmieci, więc proszę tutaj, aby ktoś mnie naprowadził na kierunek działania.
Pozdrawiam
Edit:
Znalazłem coś takiego, co mogło by mi pomóc: http://dev.mysql.com/doc/refman/4.1/en/calculating-days.html
niestety nie rozumiem tego zapisu, odnalezienie tego w manualu też nic nie dało