Powracam ponownie do pływających ramek, ale mam dla nich ciut inne zastosowanie.
Mam layout pocięty w photoshopie, podrasowany troche, itp, ale do rzeczy:
mam strone która wyświetla forum w środku layoutu(screen nr1), jest to forum phpbb by przemo, kożystam ze znacznika <iframe>, a kozystałem z tutoriala z strony przema(Link nr1).
pisze on tam, ze:
na stronie layoutu zamieszczam stronkę tym skryptem:
Kod
<iframe src="forum/index.php" name="ramka" ID="autoiframe" width="800" marginwidth="0" height="2600" marginheight="0" scrolling="no" frameborder="0"></iframe>
ofkorz zmieniam go tak, aby sciezki pasowały do strony
potem jeszcze pare skryptów, atóre dopasowywują ramke do wysokości forum itp
Jest takze patent na to, zeby forum ZAWSZE było wyswietlane w ramce(nawet przy bezpośrednim wywołaniu forum, np "www.adresstrony.pl/Forum/index.php"), sluzy do tego ten kod:
Kod
<script TYPE="text/javascript" LANGUAGE="JavaScript">
<!--
if (self == parent) location.href = 'index.html';
//-->
</SCRIPT>
<!--
if (self == parent) location.href = 'index.html';
//-->
</SCRIPT>
Wstawiam go oczywiście w kod samego forum, a nie mojej strony
Przy wywowałniu strony bezpośrednio, forum pojawia sie w ramce, lecz ma to także pewne minusy:
Przeglądając je w panelach kazdy nowo otwarty panel wyświetla mi stronę główną forum(w ramce)
Mam pewien pomysł co do tego, ale nie wiem dokłądnie jak go zrealizować:
na stronie z ramkami znacznik iframe wyglada mnie wiecej tak:
Kod
<iframe src=$_GET['id'] name="ramka" ID="autoiframe" width="800" marginwidth="0" height="2600" marginheight="0" scrolling="no" frameborder="0"></iframe>
a sama strona wywyłwyana razem ze zmienną "id" zawierającą adres strony forum któa ma byc wyświetlana
nie wiem tylko jak to zrobić w kodzie javacriptu(trzebaby jakos zrobić, aby skrypt pobrał swoją nazwę, i wywołał strone z ramkami oraz swoją nazwą)
ufff, mam nadzieje ze nie namieszałem
Jak narazie strone zobaczyc mozecie pod linkiem podanym nizej(Link2)(działa jak mam kompa wlaczonego, nie dziwcie sie ze sie wolno ładuje, bo mam mułka zawsze wlaczonego:))
LINK1
LINK2
Screen1: